První část obchvatu je hotová. Řidičům v Chrudimi se částečně uleví

16. prosinec 2015

Petice, protesty, blokády. Tohle všechno provázelo stavbu obchvatu Chrudimi. Lidem nevadilo, že se staví, ale že se naopak nestaví. Ucpané město na důležitou silnici čekalo patnáct let. První auta se po ní projedou právě dnes. Má to ale jeden háček, trasa je hotová jen z poloviny.

Lidem v Chrudimi došla trpělivost před šesti lety. Vyzbrojení pískacími hračkami vyrazili blokovat důležité křižovatky. Nedělo se ale nic, peníze na stavbu za 1,5 miliardy korun dorazily teprve před loni.

Skoro šest kilometrů dlouhou trasu začali silničáři stavět před dvěma lety. Celková cena bude skoro jeden a půl miliardy korun. Silnice se napojuje na hlavní tah u Medlešic a první etapa končí na výpadovce na Vysoké Mýto.

Čtěte také

Řidiči by měli počítat s tím, že se po hlavní silnici z Pardubic do Chrudimi už nedostanou. Ta by už měla být zaslepená a řidiče nasměruje do města značená vedlejší silnice přes Medlešice. Roli hlavního přivaděče do centra bude plnit opravená Dašická ulice. Řidiči na ni sjedou na křižovatce u Vestce.

Chrudimská radnice odhaduje, že se tak městu vyhne zhruba deset tisíc aut denně. To by mělo dopravní situaci výrazně zlepšit, věří starosta Chrudimi Petr Řezníček: „Minimálně celá doprava, která je nasměřována na Vysoké Mýto, bude odvedena mimo Chrudim, mimo město. To bude bezesporu znamenat určitou úlevu.“

Teď stavbaři hlásí hotovo

Dokončená je ale jen první část trasy po výpadovku na Vysoké Mýto. Přípravu druhé etapy ministerstvo dopravy na čtyři roky stoplo.

„Máme zpracovány posudky na část pozemků. Ještě v letošním roce bychom chtěli zahájit pokračování výkupu, aby se mohlo pokračovat v roce 2017,“ odhaduje vedoucí pardubické pobočky ŘSD Bohumil Vebr.

Část aut se tak zatím z obchvatu bude vracet zpátky do města. Na riziková místa proto Chrudim nasadí strážníky a pokuty.

„Bude sloužit městská policie speciálně proti řidičům, kteří nedodrží dopravní značení, které zamezuje provoz nákladním vozidlům přes 3,5 tuny, a pochopitelně i těm řidičům, kteří nebudou respektovat rychlost,“ říká chrudimský starosta Petr Řezníček.

První úsek stavby slavnostně otevřel premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády přislíbil, že stát udělá všechno proto, aby výstavba druhé části obchvatu směrem do Slatiňan začala v roce 2017.

„My uděláme za Vládu České republiky všechno, aby pokud možno výstavba druhé etapy byla zahájena do konce roku 2017. Bude to také zahrnovat jednání s Bruselem, protože toto je ta kategorie staveb, kde teď vedeme spor s Evropskou komisí o potřebě dělat novou EIA,“ říká Bohuslav Sobotka.

autoři: kop , wol
Spustit audio