První čokoládu vařili Mayové, říkalo se jí "hořká voda"

11. září 2014

Kakovníky pěstovali na území dnešního Mexika již staří Olmékové před třemi tisíci let, horkou tekutinu z kakaových bobů prý ale jako první uvařili až Mayové. Kakovník byl pro ně posvátným stromem, stejně jako pro Aztéky.

Nápoji z kakaových bobů, které používali i jako platidlo, říkali cacauatl nebo chocoatl/xocolath, což odpovídá významu „hořká voda“. Nešlo totiž o sladký nápoj, k dochucení se třeba používala například chili paprika.

Čokoládu přivezl Kolumbus

Jako první Evropan se s boby a čokoládou setkal Kryštof Kolumbus, když je ale poprvé představil na španělském dvoře, nevěnoval jim nikdo větší pozornost. Byl to až Hernán Cortéz, který v roce 1528 namíchal královskému páru kakaový nápoj, do kterého se ale pro jeho hořkou chuť začal přidávat med, vanilka a surový cukr. Tak vznikl první recept na výrobu čokolády, který si Španělé poměrně dlouho střežili.

Na začátku sedmnáctého století přivezli kupci kakao do Itálie a španělská princezna Anna, která si vzala francouzského krále Ludvíka XIII., rozšířila pití čokolády i na francouzském dvoře. Obliba nápoje začala stoupat, dovolit si ji ale mohli jen lidé movití.

Horká čokoláda

Londýn okusil čokoládu v polovině sedmnáctého století a nedlouho potom už ve městě nad Temží vznikl také první podnik, který čokoládu servíroval. V roce 1728 vznikla v Anglii první čokoládovna a od roku 1765 se čokoláda začala vyrábět i za oceánem. Následuje Barcelona a Berlín. Naopak do Švýcarska se čokoláda dostala poměrně pozdě. První čokoládovna tu byla založena v roce 1819. V Praze se čokoláda začíná vyrábět až o dvacet let později, a to díky firmě Luna. V roce 1839 ji založil František Černoch, sídlila v Kozí uličce a její první výrobek se jmenoval „Čokoláda s indiánem“.

Mléko přidali Švýcaři

První mléčná čokoláda vznikla ve Švýcarsku. V roce 1875 ji vyvinul Daniel Peter, když použil sušené mléko. První čokoládu, která se rozpouštěla na jazyku, pak vyrobil Rodolphe Lindt v roce 1879. A byli to opět Švýcaři, kteří stáli u zrodu oříškové a plněné čokolády. Před 113 lety pak spatřila světlo světa i první čokoláda Milka.

Konkrutenty Švýcarů se stali Belgičané, když Jean Neuhaus v roce 1912 vyrobil první čokoládový bonbon – pralinku. Čokoláda se začala vyrábět strojově a dostala se tak i mezi lidi, kteří by si dříve čokoládu dovolit nemohli. K rozšíření čokolády přispěly i obě světové války, protože čokoládu dostávali vojáci. Po roce 1945 se čokoláda začíná vyrábět ve velkém.

autor: BRA