První návštěvnická sezóna. Rychmburk i Litomyšl nabízejí krásné výhledy

4. červenec 2021

Hrad Rychmburk se veřejnosti otevřel po sedmdesáti letech. Nově přístupná je také věž litomyšlského zámku. Vyšlápněte si tam s námi.

Hrad Rychmburk v Předhradí u Skutče vstoupil do nové éry. Brána do nádvoří se otevřela a gotickou památkou, od věže až po sklepení, už procházejí návštěvníci. Hrad má dlouhou historii, dvacáté století pro něj ale bylo specifické.  

První písemná zmínka o Rychmburku pochází z roku 1325. Na hradě se vystřídalo mnoho slavných šlechtických rodů, v roce 1823 hrad koupili Thurn-Taxisové. Zestátněný hrad sloužil po roce 1945 lesní správě, v roce 1952 se z něho stal domov důchodců. Sociální péči Rychmburk sloužil až do letošního roku, je tak jedním s mála bezbariérových hradů v Česku.  

Po hradě i bez výtahu

O hrad Rychmburk se stará Pardubický kraj a Regionální muzeum v Chrudimi, které také připravilo první návštěvnické expozice. V pěti sálech severozápadního křídla si můžete prohlédnout stálou výstavu o historii rychmburského panství, dále prostory kaple nebo koncertní sál, kde se začaly konat svatby.

Gotické sklepení hradu Rychmburk

Na nádvoří hradu se můžete občerstvit a také sestoupit do sklepení. To nabízí nejen působivý pohled na gotické klenby a portály, ale také výstavu archeologických nálezů a infopanely o historii hradu. Za trochu námahy jistě stojí i výšlap na hradní věž s ochozem a krásnými výhledy. Pokud hrad navštívíte, určitě se také zeptejte na zazděnou Markétu. Jako každý správný hrad má i Rychmburk svoje legendy.  

Zámek z ptačí perspektivy

Renesanční zámek v Litomyšli, památka UNESCO, patří k pokladům našeho kraje. Od podzimu 2020 má nového kastelána, který upravil dosavadní návštěvnické okruhy a návštěvníkům nabídl možnost podívat se do věže zámku, která byla dosud nepřístupná. Do plného návštěvnického režimu věž vstoupí 15. července.

Pohled z věže litomyšlského zámku na jeho střechy

Na věž vede poměrně široké a pohodlné kamenné schodiště, schodů je 175. Věž, která nemá venkovní ochoz, nabízí pohledy do všech světových stran. Jako na dlani budete mít celé Zámecké návrší, střechy zámku s krásně zdobenými komíny. Na zdech pod bání zámecké věže najdete historické podpisy a značky řemeslníků, kteří se ve věži v průběhu staletí pohybovali.

Otevřená Augustova tiskárna

Nová kapitola dlouhé historie čeká i Augustovu tiskárnu v Litomyšli. Až na výjimečné projekty byl dům na Šantově náměstí vedle děkanského chrámu dlouhá léta uzavřený a chátral. Teď někdejší tiskárnu se slavnou tradicí čeká rekonstrukce, za kterou stojí Muzejní spolek Augustova tiskárna.

Pohled z Augustovy tiskárny v Litomyšli do Klášterních zahrad

Do interiéru Augustovy tiskárny se můžete podívat od 4. do 18. července v rámci projektu Smetanova výtvarná Litomyšl. Výstava plastik výtvarníka a uměleckého kováře Martina Drägera koresponduje s industriálním prostředím. V prostoru za tiskárnou, který je přístupný z Klášterních zahrad, Muzejní spolek Augustova tiskárna připravil venkovní expozici o historii tiskárny, která fungovala bez přerušení po několik století.  

autor: BRA
Spustit audio

Související