První recepty vymýšlela ve studentské kuchyni. Dnes má Barbora Hlubučková na kontě patnáct kuchařek
Barboře Hlubučkové bylo teprve dvacet jedna let, když vydala svou první kuchařku. Hlavním cílem bylo vytvořit jednoduché a zdravé recepty z dostupných surovin. Kuchařka měla obrovský úspěch, a tak s vydáváním pokračovala. Během pěti let vydala celkem patnáct kuchařek.
Všechno to začalo v malé studentské kuchyni v Dánsku, kde Barbora Hlubučková studuje. Zajímala se o zdravou výživu a na sociálních sítích sdílela své recepty. „Petr mě kontaktoval s tím, že založil projekt Fitrecepty, a že by potřeboval pár receptů. Tak si jich ode mě pár vzal. Ale ta kategorie byla nakonec tak úspěšná, že zabila celý jeho projekt,“ směje se Barbora Hlubučková. A tak spolu se zakladatelem projektu Petrem Novákem a fotografkou Barborou Lundgren vydali první kuchařku.
Všichni tři byli studenti a každý bydlel na jiném místě. Museli proto vytvořit kuchařku na dálku. „My jsme se úplně na začátku ani s Petrem neviděli. Jen jsme si dopisovali a volali. A s Barčou jsem se viděla až na focení kuchařky. Takže jsme zvládli spolupráci bez toho, aniž bychom se někdy viděli. Ta důvěra v to, co chceme dokázat, byla tak silná, že se to opravdu stalo,“ dodává Barbora.
„Pro nás bylo nepředstavitelné, že půjdeme do knihkupectví a uvidíme tam naše jméno nebo náš produkt. Ta představa nás tak strašně hezky hnala, že potom ani nevnímáte, že jste unavení nebo že něco nejde podle představ,“ vzpomíná autorka kuchařky.
Stačí zaměnit suroviny
Kdo se nechce vzdát svých oblíbených receptů, ale přesto by rád vařil zdravěji, může pouze vyměnit nezdravé suroviny. „Stačí se držet konzistence toho receptu a prostě přidávat sypké a tekuté suroviny, dokud nevytvoříme těsto. Dají se převařit téměř všechny recepty,“ povzbuzuje ke zdravějšímu vaření Barbora.
Pšeničnou mouku můžete zaměnit za celozrnnou špaldovou mouku. Ta neprošla šlechtěním a zachovala si tak víc živin. Celá zrna navíc zajišťují zdroj vlákniny a vitamínů. Pro bezlepkové pokrmy můžete použít třeba pohankovou a rýžovou mouku nebo bezlepkové ovesné vločky.
Místo bílého cukru můžete použít med nebo jiná sladidla. „Když používám sladidlo, tak je to stévie. Úplně nejlepší je čerstvá rostlina, ale dají se sehnat už i kvalitní tekutá sladidla,“ radí Barbora.
Nepečené banánové kuličky
- 1 velký nebo 2 menší banány
- 100 g jemně mletých ovesných vloček
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce holandského kakaa
Banán rozmačkáme a smícháme s ostatními surovinami. Směs dáme až na 2 hodiny vychladit do lednice. Poté z těsta vytvoříme zhruba 15 kuliček. Nepečené banánové kuličky uchováváme v lednici.
„Když si přečtete ty klasické recepty, kde máte tuny moučkového cukru, bílé mouky a másla, tak tady my používáme jen část kokosového tuku. Máme i bezlepkové ovesné vločky, takže se to lépe tráví. A kdybychom nepřidali třtinový cukr, osladíme jenom banánem,“ láká na banánové kuličky Barbora.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.