Batáty, řepa, křen. Jsou zdravé, prohřejí tělo a chutnají! Vyzkoušejte naše tipy
Dobře se prohřát zdravým jídlem, to je teď v lednu důležité pro naše tělo. A je to i rada odborníka na zdravou výživu Jiřího Malíka z Pardubic. V Radioporadně doporučil několik takových prohřívacích jídel ze své nové kuchařky.
Jiří Malík doporučuje sladké brambory zvané batáty. „Batáty mají hodně vitamínů, a také obsahují vlákninu, což je základ pro dobré vyprazdňování. Vyzkoušejte polévku, která kombinuje batáty, mrkev a prohřívací koření. Tato polévka je mírně nasládlá s pikantním závěrem. Opravdu zahřeje a ke konci se možná i trochu orosíte,“ usmívá se Jiří Malík.
Batátovo-mrkvový krém s rýžovou smetanou
- 150 gramů cibule
- 20 ml olivového oleje
- 20 ml slunečnicového oleje
- 400 gramů batátů
- 400 gramů mrkve
- 20 gramů česneku
- 100 ml rýžové smetany
- 250 ml vody
- 20 ml zázvorové šťávy
- citrónová šťáva
- špetka chilli a kurkumy, mořská sůl
- sezamové semínko na ozdobu
Postup:
Na kombinaci olivového a slunečnicového oleje orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme namletý česnek, kurkumu a chilli, a necháme chvilku osmahnout a rozvonět. Potom přidáme na kostičky nakrájené batáty a mrkev. Zalijeme vodou a vaříme asi půl hodiny. Nakonec do polévky zamícháme rýžovou smetanu a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme solí a trochou citronové šťávy.
Rýžová smetana dokáže v kombinaci s krémem rozvinout chuť, a trochu polévku zahustit. Je běžně k sehnání v obchodech se zdravou výživou. Můžeme ji ale nahradit například zakysanou smetanou.
Sezamové semínko lehce opražíme, můžeme lehce zakápnout sójovou omáčkou kvůli chuti a ozdobíme hladinu polévky na talíři.
Červená řepa a křen pro lepší zdraví
Dobře se prohřát a získat spoustu vitamínů můžeme i díky červené řepě a křenu. Jiří Malík doporučuje Finský salát. „Základem tohoto salátu je uvařená červená řepa, která má čisticí účinky a je dobrá na prevenci rakoviny. Křen nás v tomto zimním období velmi dobře zahřeje,“ říká Jiří Malík.
Finský salát s červenou řepou a křenem
- 50 gramů bílého jogurtu
- 50 gramů sojanézy nebo zakysané smetany
- 30 gramů křenu
- 100 gramů jablek
- 100 gramů očištěné vařené červené řepy
- 200 gramů mrkve
- 50 gramů cibule
- 100 gramů celeru
- mořská sůl a citrónová šťáva na dochucení
Postup:
Řepu nakrájíme na kostičky, mrkev a celer nastrouháme nahrubo, jablka také, rozhodně neloupeme slupku kvůli zachování vlákniny. Vše dáme do mísy a zakápneme citrónovou šťávou. Cibulku nakrájíme na jemné kostičky, přistrouháme najemno křen a vše spojíme sojanézou a bílým jogurtem. Promícháme a dochutíme solí.
Související
-
Vypěstujte si křen, který nechutná jako piliny od truhláře
Křen selský je zdrojem mnoha vitamínů a minerálních látek. Obsahuje látky, které podporují trávení a urychlují metabolismus. Ne náhodou se často podává s ovarem.
-
Co vás zachrání před chřipkou? Červená řepa, křen, zázvor, med a dobré slovo
Jak se bránit nachlazení? „Babské“ recepty se dědí v rodinách z pokolení na pokolení. Někomu pomůže už jen hezká vzpomínka na dětství a vůni heřmánku.
-
Zdravá exotika na zahradě. Je libo cicimek, batáty nebo citrónovou trávu?
Citrónovou trávu znají milovníci dobrého čaje. Potřebuje slunce a teplo. Na zahradě ale zimu nepřežije. Podobně jako aloe vera nebo cicimek čínský.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka