Batáty, řepa, křen. Jsou zdravé, prohřejí tělo a chutnají! Vyzkoušejte naše tipy

4. leden 2021

Dobře se prohřát zdravým jídlem, to je teď v lednu důležité pro naše tělo. A je to i rada odborníka na zdravou výživu Jiřího Malíka z Pardubic. V Radioporadně doporučil několik takových prohřívacích jídel ze své nové kuchařky.

Jiří Malík doporučuje sladké brambory zvané batáty. „Batáty mají hodně vitamínů, a také obsahují vlákninu, což je základ pro dobré vyprazdňování. Vyzkoušejte polévku, která kombinuje batáty, mrkev a prohřívací koření.  Tato polévka je mírně nasládlá s pikantním závěrem. Opravdu zahřeje a ke konci se možná i trochu orosíte,“ usmívá se Jiří Malík.

Batátovo-mrkvový krém s rýžovou smetanou

Ingredience
  • 150 gramů cibule
  • 20 ml olivového oleje
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 400 gramů batátů
  • 400 gramů mrkve
  • 20 gramů česneku
  • 100 ml rýžové smetany
  • 250 ml vody
  • 20 ml zázvorové šťávy
  • citrónová šťáva
  • špetka chilli a kurkumy, mořská sůl
  • sezamové semínko na ozdobu

Postup:
Na kombinaci olivového a slunečnicového oleje orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme namletý česnek, kurkumu a chilli, a necháme chvilku osmahnout a  rozvonět. Potom přidáme na kostičky nakrájené batáty a mrkev. Zalijeme vodou a vaříme asi půl hodiny. Nakonec do polévky zamícháme rýžovou smetanu a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme solí a trochou citronové šťávy.

Rýžová smetana dokáže v kombinaci s krémem rozvinout chuť, a trochu polévku zahustit. Je běžně k sehnání v obchodech se zdravou výživou. Můžeme ji ale nahradit například zakysanou smetanou.

Sezamové semínko lehce opražíme, můžeme lehce zakápnout sójovou omáčkou kvůli chuti a ozdobíme hladinu polévky na talíři.

Červená řepa a křen pro lepší zdraví

Dobře se prohřát a získat spoustu vitamínů  můžeme i díky červené řepě a křenu. Jiří Malík doporučuje Finský salát. „Základem tohoto salátu je uvařená červená řepa, která má čisticí účinky a je dobrá na prevenci rakoviny. Křen nás v tomto zimním období velmi dobře zahřeje,“ říká Jiří Malík.

Finský salát s červenou řepou a křenem

Ingredience
  • 50 gramů bílého jogurtu
  • 50 gramů sojanézy nebo zakysané smetany
  • 30 gramů křenu
  • 100 gramů jablek
  • 100 gramů očištěné vařené červené řepy
  • 200 gramů mrkve
  • 50 gramů cibule
  • 100 gramů celeru
  • mořská sůl a citrónová šťáva na dochucení

Postup:
Řepu nakrájíme na kostičky, mrkev a celer nastrouháme nahrubo, jablka také, rozhodně neloupeme slupku kvůli zachování vlákniny. Vše dáme do mísy a zakápneme citrónovou šťávou. Cibulku nakrájíme na jemné kostičky, přistrouháme najemno křen a vše spojíme sojanézou a bílým jogurtem. Promícháme a  dochutíme solí.

Spustit audio

Související