Chcete žít zdravě? Jezte pravidelně, tělo vám začne věřit

9. říjen 2020

Rady, jak se správně stravovat, se na nás každý den sypou ze všech stran. Jak se zorientovat? Co jíst a co raději vynechat a jak velké porce volit? Se změnou životního stylu vám pomůže výživový poradce.

Kdy ale přichází vhodná doba na to, obrátit se na pomoc výživového poradce? „To je individuální. Za léta praxe ale vím, že rozhoduje, jaké má člověk priority. A poradce by měl na té konzultaci zjistit, jestli je klient dostatečně připraven na změnu, nebo ne,“ říká poradkyně Ivana Kabelková.

Dejte tomu všechno

Základním předpokladem úspěchu je skutečnost, že člověk chce změnit svůj životní styl a je to pro něj priorita. Takové rozhodnutí přichází z různých důvodů. „Pro někoho jsou důvody zdravotní, pro jiné je to konfekční velikost, pro další změna partnera. Rozhodující je ale ta priorita. Hodně lidí o tom mluví, ale nemají to jako prioritu a nejsou pak schopní životní styl změnit,“ říká výživová poradkyně.

Nesprávný životní styl a chyby ve stravování vedou nejčastěji k obezitě. Obezita je ale jen jedním z mnoha důsledků nesprávného životního stylu a nabaluje na sebe další problémy. „Obezita je propojená s kardiovaskulárními onemocněními, tedy zvýšený krevní tlak. Je propojená i s nádorovým onemocněním. Jsou to různá autoimunitní onemocnění, nejznámější je asi celiakie nebo poruchy štítné žlázy. Ale řadíme tam i alergie a intolerance, migrény a pak to jsou i psychické poruchy. To všechno je propojené s  obezitou,“ říká Ivana Kabelková.

Pravidelná strava je základ

Zásadní chybou při stravování je nepravidelnost a chybějící rozvrh toho, kdy budeme jíst. „Hodně lidí ráno vstane, vynechá snídani a ani nepije. Je to ten neduh, kdy upřednostňujeme všechno kolem sebe a až večer si uvědomíme, že jsme nejedli ani nepili. Tak se najíme a pak to jdeme ležet.“

Naučit tělo hospodařit

Samozřejmě záleží na každém, jestli si ráno dopřeje vydatnou snídani, nebo se spokojí jen s menším jídlem. Individuální je také to, jestli jíme třikrát, nebo pětkrát denně. „Důležité je dodržení, aby to bylo každý den stejné. Tělo po nějaké době začne důvěřovat, že přijímá to své množství a začne s tím počítat a na základě toho pouští ty zásoby. Člověk má úžasnou vlastnost, že vše co chce, může to své tělo naučit,“ říká výživová poradkyně Ivana Kabelková.

Řada lidí se může změny životního stylu obávat i z toho důvodu, že se nebudou cítit dostatečně sytí.  „Strach z toho, že budou trpět hlady má plno klientů, kteří přicházejí. A on v prvním období redukce váhy přichází. Ale říkám klientům, že pokud přijde hlad, je to první informace, že jsme začali hubnout.“ Postupně si ale tělo na velikost porce zvykne, začne lépe hospodařit s energií a pocit hladu zmizí.

Jsme z 60 % voda

Lidské tělo obsahuje velké množství vody, proto je potřeba dodržovat pitný režim. Jaké je ideální množství vypitých tekutin? „To je individuální. Máme-li optimální hmotnost, vychází to na dva až dva a půl litru vody na den. Ale mluvíme o vodě. Nápoje jako limonády a džusy bereme jako poživatiny, protože nesou prázdnou energii, která dělá to, že přibíráme na váze. Ukazatelem je barva moči. Pokud klient dodržuje správný pitný režim, má čirou moč bez zápachu,“ uzavírá Ivana Kabelková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.