Půdu stačí provzdušnit a obracení jí škodí, tvrdí oceněná farmářka

8. listopad 2022

Místo rýče si na podzim vystačíte s rycími vidlemi. Půda potřebuje jen provzdušnit a načechrat. Obracení jí podle farmářky Simony Hrochové, která se věnuje permakulturnímu hospodaření, škodí. Přes zimu by pak neměla zůstat obdělávaná plocha holá. 

„Půda nemá ráda, když se s ní hýbe, i když je to u nás zažité. Na naší farmě v Částkově máme perfektní zkušenost s rycími vidlemi, které neobracejí vrstvy, což je pro půdu nejhorší. Jen ji čechrají,“ říká farmářka.

Princip zeleného hnojení

Další možnost, kterou pro zkvalitnění půdy můžeme využít, je vyset zelené hnojení a nechat půdu zakrytou touto meziplodinou přes zimu.

„Skutečně půdě velmi prospívá, když je zakrytá i v období, kdy na ní nic nepěstujeme. Mluvili jsme o tom nedávno dlouze na permakulturní konferenci v Praze. Zelené hnojení prospívá tím, že mikrobiální systém stále pracuje a mikroorganismy mají co jíst díky kořenům meziplodiny,“ vysvětluje Simona Hrochová.

Kvalitu půdy zajistí tedy na podzim vysetí zeleného hnojení, na jaře pak zapravení kompostu a hnoje.

Česnek sázejte až v prosinci

Česnek na farmě v Částkově na Chrudimsku nemoří. Sulka nemá v jejich stylu hospodaření své místo. Proto je velmi důležité, aby půda byla co nejzdravější a sadba v maximální kvalitě. „Abychom měli jistotu čistoty, bereme certifikovanou sadbu česneku. Zásadou je tedy kvalitní osivo a zdravá půda. A se sázením česneku rozhodně počkejte do prosince. Teprve mráz dokáže zlikvidovat houbové choroby v zemi a česnek se obejde bez moření,“ uzavírá farmářka. 

Kdy začít připravovat pařník na výsev paprik? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.