Pusťte děti k vodě. Ve vodáckém kroužku okusí přírodu všemi smysly

1. září 2021

Naučit se ovládat loď, rozdělat táborák, ale hlavně najít si dobrou partu, to vás naučí v loděnici Klubu vodáků-turistů v Pardubicích.

To, že voda studí a oheň pálí, zjistí děti přirozeným způsobem. Stačí přijít na loděnici KVT u Chrudimky pod nemocnicí v Pardubicích.

Natálie Mornštejnová chodila do turistického vodáckého oddílu na loděnici KVT u Chrudimky od sedmi let. „Je tam úžasný kolektiv a najdete si tam kamarády, kteří vás přijmou takové, jací jste. Největší strach jsem jako malá holka měla z vody. A to jsem překonala,“ pochvaluje si Natálie.

Vodácký sport ji naučil žít v kolektivu, nebojí se jít do nebezpečných situací a umí na ně reagovat.

Děti z jablonecké základní školy Na Šumavě byly spolu na školním výletě na Jizeře

„Není to o překonávání sportovních vodáckých rekordů. Naučíme děti pádlovat, seznámíme je s vodou, ale pak si třeba hrajou s balónem nebo jdou rozdělat táborák. O tom je turistický vodácký kroužek. Není to o síle, ale o partě a poznání,“ vysvětluje vodák Roman Mornštejn.

Inspirace: vodácký maraton

Pokud byste chtěli vyzkoušet atmosféru vodáckého sportu, přijďte v sobotu na Východočeský vodácký maraton, který má svou tradici už od roku 1967.

Tenkrát se parta nadšenců dala dohromady a vodáci sjížděli vodu z Doudleb nad Orlicí do Pardubic. Dnes se Východočeský vodácký maratón jezdí z Týniště nad Orlicí do Pardubic.

Vodáci v Královéhradeckém kraji mají letos velký zájem o řeku Orlici

Jede se přes tři řeky – nejprve závodníky čeká Orlice, potom Labe a končí na Chrudimce. Je to celkem šedesát kilometrů.      

„Nejzajímavější je Orlice, není jednoduché vytočit zatáčky, zvládnout mělčiny, a podobně. Pak se voda otevře do Labe a pokračujeme přes Sezemice a nakonec zatáčíme do Chrudimky proti proudu. Loni teklo hodně vody a někomu dalo docela zabrat to vyjet,“ popisuje trasu maratonu Roman Mornštejn.

Na pardubické loděnici zahraje Apalucha

Na startu je letos okolo stovky závodníků. Pro rodiče s dětmi je určený odpolední závod, který se jede ze Sezemic.

„Jsme schopni zajistit půjčení lodi a pádla. Stačí, když se s námi zájemci spojí. Více najdete na stránkách Východočeského vodáckého maratonu,“ láká organizátor Roman Mornštejn a připomíná, že nebude chybět ani sobotní doprovodný program pro děti i dospělé, který začíná ve 14 hodin na loděnici KVT u Chrudimky pod nemocnicí. Zahraje kapela Apalucha a v devět večer se můžete těšit na ohňostroj a taneční zábavu.

Spustit audio

Související