Pusťte si vědu domů. Je tu on-line Noc vědců

26. listopad 2020

Noc vědců je tradiční celoevropská akce bořící mýty o vědcích, které si lidé mnohdy představují jako podivíny zavřené v laboratořích a žijící ve svém světě. Tradičně se k Noci vědců připojí také Univerzita Pardubice a všech jejích sedm fakult.

Letošní ročník oblíbené akce ale bude úplně jiný, než byli lidé v minulých letech zvyklí.  Noc vědců se odehraje ve virtuálním světě formou streamu přímo z univerzitní auly. „Část streamu budou tvořit předtočená videa, část bude živě ze studia v aule. Začneme ve 4 hodiny,“ říká organizátorka Iva Svobodová. Průvodcem ve vysílání bude moderátor Pavel Cejnar.

Ve znamení robotů

Letošním tématem noci vědců je „Člověk a robot. „Karel Čapek má letos 130 od narození a 100 let od prvního uvedení sci-fi dramatu RUR, kde poprvé zaznělo slovo robot. Co možná všichni nevědí, že slovo robot mu doporučil jeho bratr Josef. O tom bude mluvit docent Panoch z filozofické fakulty.“

Na nabitém programu Noci vědců se podílí všech sedm fakult Univerzity Pardubice a divákům nabídnou mnoho zajímavého. „Doporučím, když máme téma člověk a robot, tak automatický sklad Dopravní fakulty Jana Pernera. A roboty budou ukazovat také Fakulta elektroniky a informatiky a Fakulta ekonomicko-správní,“ vybírá z programu Iva Svobodová.

Vypěstujte si krystalický stromeček

„Fakulta chemicko-technologická předvede filtraci za běžného a sníženého tlaku. Zaměříme se také na potravinářský průmysl a velice hravou formou vám ukážeme suchý led, který se využívá jako chladivo,“ říká Hana Doušová.

A blížící se Vánoce připomene pokus s růstem vánočního stromku. „Nebude to klasický vánoční stromeček. Virtuální návštěvníci si budou moci udělat jeho maketu, tu vloží do roztoku, který se skládá z běžně dostupných chemikálií, takže každý si ho může připravit doma. Druhý den bude stromeček zasněžený,“ odhaluje okolnosti zajímavého pokusu Hana Doušová, která pokus předvede.

Věda i soutěže

„Na konci každého videa máme připravenou otázku. A pro výherce jsme přichystali také různé drobné dárečky. To je ale překvapení,“ směj se Iva Svobodová. Noc vědců je možné sledovat v pátek 27. listopadu prostřednictvím odkazu www.upce.cz/nocvedcu začátek je v 16 hodin.

Spustit audio

Související