Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Noc vědců, vánoční trolejbus i vánoční koncerty

27. listopad 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé vystoupení i akce. Přijďte pozorovat anděly do Moravské Třebové, rozsviťte Letohrad nebo pomozte dětem bez rodičů.

Noc vědců začíná už v pátek v 17 hodin. Tentokrát to bude na téma Člověk a robot a zúčastnit se můžete přes internet. V průběhu jednoho večera tak navštívíte nejrůznější vědecké budovy, od laboratoří, univerzit až po hvězdárny.

Dozvíte se informace o aktuálních vědeckých problémech, shlédnete zajímavé experimenty nebo si zkusíte naprogramovat hru. Při sledování se nebudou nudit děti ani dospělí.

Trolejbus přiveze do Pardubic Vánoce

Dopravní podnik města Pardubice v sobotu vypraví první vánoční trolejbus. Nasvíceným a nazdobeným vozem se svezete na pravidelných trolejbusových linkách. V provozu bude až do Tří králů, tedy až do 6. ledna.

Andělé v Moravské Třebové

Projekt Město plné andělů vznikl jako poděkování všem, kteří prožívají nelehké období a pomáhají u toho i ostatním. Kulturní služby Moravské Třebové s žáky umělecké školy tak vyrobili andělská křídla, která budou od soboty vystavená na různých místech města. Najděte svá křídla, vyfoťte se s nimi a sdílejte.

Tajné rozsvícení stromu ve Vysokém Mýtě

Rozsvícení vánočního stromu letos ve Vysokém Mýtě naživo neuvidíte. Organizátoři dokonce ani neprozradí čas rozsvícení. „Vánoční strom tentokrát rozsvítíme bez účasti veřejnosti. Aby lidé o tuto tradiční událost nepřišli, tak z rozsvěcení pořídíme záznam, a ten následně zveřejníme na městských webových stránkách a na sociálních sítích,“ řekl starosta František Jiraský.

Na vánoční atmosféru se můžete naladit také před turistickým informačním centrem. Od pátku bude v jejich oknech vystavený vysokomýtský keramický betlém. A s městskou galerií uvidíte virtuální výstavu keramiky Jany Krejzové nazvanou Průzory. Každou adventní neděli bude jeden ze čtyř dílů k vidění na jejich webových stránkách.

Vánoční vystoupení ve Svitavách

V neděli začíná vánoční čas i ve Svitavách. Tradiční koncerty a vystoupení se ale přemístí na internet. Na YouTube profilu Střediska kulturních služeb uvidíte v neděli od patnácti hodin dudácký recitál písní lidových a vánočních v podání Heleny Petrákové. Od dvaceti hodin pak můžete sledovat pořad Na koberečku s Františkem Černým, členem skupiny Čechomor. Program bude pokračovat i další adventní neděle.

Online setkání u vánočního stromu

Rozsvícení vánočního stromu letos většina měst uspořádá online. Třeba v Holicích uvidíte přenos v neděli od sedmnácti hodin přes stránky YouTube na profilu Město Holice. Ve stejný čas se rozsvítí strom na Resselově náměstí v Chrudimi. Podívat se na to můžete na webu města.

A v Letohradu bude alespoň částečný doprovodný program k rozsvícení stromu. V neděli v sedmnáct hodin bude možné sledovat vánoční stromek na stránkách www.letohrad.eu a z místního rozhlasu zazní vánoční koledy. Zároveň organizátoři vyzývají spoluobčany, aby se k akci připojili a rozsvítili světýlka doma za okny nebo přede dveřmi.

Strom splněných přání

V Ústí nad Orlicí stojí tři stromy, na kterých jsou místo vánočních ozdob přání dětí z dětských domovů nebo lidí ze sociálních zařízení. Každý se tak může podílet na splnění těchto přání. Podívejte se na web města, kde najdete přesné polohy stromků. Další jsou umístěné také v České Třebové, Jablonném nad Orlicí a Dolní Dobrouči. Přání si můžete dopředu vyhledat na stránkách www.cckuo.cz a samotný dárek položit pod stromeček až následovně. Akce trvá do 14. prosince.

Stromkem na pomoc zvířatům

Letos můžete nákupem vánočního stromku pomoct opuštěným zvířatům. V dolní části obce Hradec nad Svitavou budou od neděle prodávat jedle a smrky a část výtěžku darují Záchranné stanici Zelené Vendolí. Na místě budou každý den od 13 do 18 hodin.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.