Radarový příběh v Chrudimi pokračuje. Město potřetí změnilo plán, kde měřit rychlost

24. listopad 2020 07:45

Na několika místech na Chrudimsku mají přibýt nové radary. Podle poslední verze ale můžou být řidiči v Chrudimi celkem klidní. Pokuty se nemají vybírat přímo ve městě, radary budou stát v několik okolních obcích.

Chrudim původně plánovala, že si radary pořídí město samo. Měly hlídat úsek kolem nemocnice na Presy. Pak radnice zakázku zrušila a začala se chystat varianta po vzoru Hlinska. Radary by tak mohly být střídavě umístěné na pěti stanovištích v Chrudimi, kde řidiči jezdí rychle. To už taky neplatí.

Radary si pořídí obce samy

Chrudim by měla zajistit jenom provoz zařízení a úředníky na vyřizování přestupků. Radary si ale mají sehnat samy obce, které o měření stojí, vysvětluje místostarosta Chrudimi za Piráty Pavel Štěpánek. „Je na jednotlivých obcích, které projevily zájem, aby si pořídily tzv. železo, tedy měřící zařízení a zajistily si i jeho umístění a celý schvalovací proces. V tuto chvíli probíhají dopravní průzkumy a orientační měření.“

Obcí, které mají o měření zájem, je hned několik, přestože nákup radaru není nic levného. Přístroje běžně stojí kolem milionu korun.

Vítr nás zavál nad Hrochův Týnec

Problémy s překračováním rychlosti mají hlavně obce na výpadovce na Vysoké Mýto. „Obce, které v tuto chvíli projevily zájem o měření rychlosti, jsou Hrochův Týnec, Čankovice, Kočí a Proseč. S nimi v tuto chvíli jednáme, ale jsme otevřeni i ostatním zájemcům, kteří by se do tohoto programu chtěly zapojit,“ říká chrudimský místostarosta Pavel Štěpánek.

Systém už má zpoždění, Chrudim ho chtěla spustit ještě letos, ale to nestihne. Radary by se tak u silnic měly objevit příští rok.

Aby to nevypadalo, že si obce všechno zařídí samy a Chrudimi zůstanou vybrané pokuty, je třeba zmínit, že peníze by se měly obloukem vracet do oprav silnic tam, kde jeli řidiči příliš rychle.

Spustit audio

Související