2 ze 3 překračují rychlost. V Kočí chtějí hlídat rychlé řidiče úsekovými radary

6. únor 2020 08:45

Obec Kočí na Chrudimsku usiluje o zklidnění dopravy, vesnicí vede frekventovaná silnice I/17. Úsekové měření by mohlo řidiče donutit, aby jezdili pomaleji.

„Kolem 65 procent řidičů překračuje padesátku. Nejhorší je, že rychlost překračují nákladní automobily, kvůli nerovnostem na vozovce se potom otřásají domy podél silnice. Mají problém s praskáním omítky, zdiva. Když tam kamion projede osmdesátkou, otřesy jsou vyšší, než když jede pomaleji,“ řekl starosta Marcel Havránek (Za prima obec).

Čtěte také

Na dopravních opatřeních chce obec s 600 obyvateli spolupracovat s Chrudimí. Variantou je, že Kočí koupí radary, provozovat je bude Chrudim. Chrudim zřizuje městskou policii, která má oprávnění měřit rychlost a může vybírat pokuty.

„Software bychom koupili my. Následné pokuty by padaly do kasy města. Ale rádi bychom zřídili fond dopravní infrastruktury, kam by pokuty šly a následně beze zbytku byly použity ke zvyšování bezpečnosti provozu v Chrudimi i v daných obcích,“ řekl místostarosta Pavel Štěpánek (Piráti).

Podle starosty radary budou stát kolem dvou milionů korun, obec má roční rozpočet asi deset milionů korun. Projekt ještě obec nemá, chce nejdřív dojednat s Chrudimí podrobnosti, dodal Havránek.

Silnice I/17 pod dohledem

Podobnou spolupráci by mohly s Chrudimí domluvit i další obce a města v okrese, vyplynulo z jednání s jejich zástupci. Hlavní silnice na Chrudimsku vede Hrochovým Týncem, Heřmanovým Městcem nebo Chrastí. „Bude záležet na vůli zastupitelů, jestli na radary uvolní peníze ve svých rozpočtech,“ dodal Štěpánek.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související