Radary v Třebovicích začaly měřit naplno

16. květen 2017

Třebovice na Orlickoústecku mají novou ochranu proti neukázněným řidičům. Před dvěma měsíci se v obci s osmi stovkami obyvatel na silnici I/14 objevily radary, které úsekově měřily rychlost. Jejich zkušební provoz skončil a od pondělí už fungují naplno.

V Třebovicích se totiž poměrně výrazně zvýšila doprava, především kamionová. Souvisí to s tím, že Litomyšl zakázala průjezd nákladních aut kolem zámku a ta musí jezdit po silnicích první třídy - z Litomyšle na Svitavy, Lanškroun, a pak na Českou Třebovou.

Navíc objem dopravy se v Třebovicích ještě zvýší, protože v současné sobě jsou uzavřené tunely pod železnicí v České Třebové a cesta do překladiště kontejnerů tak vede přes objížďku, která se Třebovic dotýká jen částečně - takže se dá očekávat, že až budou tunely opět průjezdné, množství vozidel se ještě zvýší.

Čtěte také

Přesné výsledky zkušebního provozu radarů nejsou k dispozici. Nicméně nějaké údaje nezávislý starosta Třebovic Libor Gremlica přeci jen prozradil: „Já mám jenom prvotní údaj, kdy během čtyřdenního provozu tady projelo 274 přestupců.“

Tamní obyvatelé vesměs potvrzovali, že především řidiči kamionů nejvyšší dovolenou rychlost v obci nedodržovali. A radary jako bezpečnostní prvek chválí.

Úsekový radar v Třebovicích

Radnice je jen majitelem radarů, ale neprovozuje je. To by pro obec totiž znamenalo vysoké náklady na další pracovní sílu, takže radary provozuje (a tedy i posílá pokuty) českotřebovská městská policie. Podle jejího velitele Petra Vencla jsou radary v obci především z preventivních důvodů: „Určitě to není proto, abychom řidiče trestali. Navíc tam jsou značky. Jedině slepý a (nechci se nikoho dotknout) hloupý člověk by tam rychlost překročil.“

Nicméně Třebovice mají s městskou policií smlouvu o tom, že část výtěžku z radarů získá samotná obec, protože jejich roční údržba stojí zhruba 100 tisíc korun a pořizovací náklady byly přes milion.

autor: zen
Spustit audio