Rádi běháte a u toho se kocháte? Patří vám poslední prázdninová sobota

24. srpen 2021

Tenhle závod tradičně otevírá jarní běžeckou sezónu. Už druhým rokem po sobě ho ale covid odsunul až do léta. Grand Prix Dříteč láká aktivní sportovce v sobotu 28. srpna do okolí Kunětické hory na Pardubicku.

Startovní čísla se budou na místě vydávat od 8 hodin. „Doporučujeme sledovat webové stránky, protože vzhledem k menší účasti budeme zhušťovat program. Hlavní závod začne okolo 11. hodiny. Běh je znovu součástí seriálu Velké ceny východních Čech. Počasí se nebojíme. Když se člověk obleče, zvládne všechno. Nakonec je dobře, že se nečekají žádné tropické teploty. Optimální podmínky bývají po dešti, když je vlhký vzduch a krásně se dýchá,“ myslí si Adam Jelínek.

Krása i bez závodu

On-line registrace účastníků 6. ročníku běží do středy. I na místě ještě bude možné se přihlásit. „Zatím máme asi 150 běžců. Byli jsme zvyklí na vyšší počty, ale vzhledem k podmínkám můžeme být spokojení. Je určitě dobré jít naproti zdravému životnímu stylu, hýbat se, správně se stravovat a nebát se o sebe pečovat. Jedná se o akci venku. Samozřejmě není dobré se účastnit, když člověk cítí, že není v optimální zdravotní formě. Necháváme to samozřejmě na závodnících. Jakmile se někdo přihlásí, tak souhlasí s tím, že je zdravotně způsobilý.“

Organizátor běhu Adam Jelínek

Trasa vede po asfaltové stezce kolem golfového hřiště. Podle Jelínka se na ni lidé můžou vypravit kdykoliv, i když zrovna není Grand Prix Dříteč. „Dá se po ní jezdit i na kolečkových bruslích. Nechybí ani výhled na Kunětickou horu. Tratě pro dospělé měří 4 a 8 kilometrů, tedy jeden anebo dva okruhy. Dětské tratě jsou od 50 metrů pro ty, které se právě naučily chodit. Další pak 100, 300, 600 metrů. Jeden kilometr běhají dorostenci a junioři.“

Letošní ročník je na organizaci asi nejsložitější ze všech dosavadních. „Restrikce přišly už na podzim. Ani jsme tedy nestačili spustit registraci a neměli jsme tolik času na přípravu. Obecně pro všechny organizátory je letošní sezóna trochu těžší. Základna se po dlouhém pobytu doma hodně rozprchla, změnila priority. Získat fanouška je podstatně složitější. Nálada lidí není úplně optimistická. Ale rozhodli jsme se v tradici pokračovat, i když tentokrát trochu ve skromnějších podmínkách,“ přiznává Adam Jelínek.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.