Radka Fišarová: Edith Piaf je pro mě nejspíše osudovou záležitostí

9. leden 2020

Zpěvačka a šansoniérka Radka Fišarová zářila v muzikálech Evita, Vlasy nebo Tři mušketýři. Osudovou se jí ale stal až muzikál o zpěvačce Edith Piaf. „Vplula mi do života a zásadně změnila to, co zpívám,“ říká.

Veškeré pěvecké základy se Radka Fišarová naučila v souboru Bambini di Praga. Na sólový zpěv se pak dala na popud sbormistryně a vedoucí sboru Blanky Kulínské. „V souboru jsem se snažila překřičet ostatní děti a prý se mi to docela dařilo,“ vysvětlila zpěvačka v pořadu Xaver a host.

Po dětském souboru začala vystupovat s folkovou skupinou své starší sestry a o pár let později vystudovala konzervatoř. Muzikálové role na sebe nenechaly dlouho čekat, svou první roli získala Radka Fišarová ve dvaceti letech, a to hned v muzikálu Evita. „Evitu pořád považuji za jednu z nejtěžších ženských muzikálových rolí,“ říká.

Nepsanou domovskou scénou je pro zpěvačku Divadlo Broadway. Tam i na jiných scénách se objevuje i pětkrát do týdne, na množství práce si ale nestěžuje. „Jediná možnost, jak nevyhořet, je do opakujících se představení vkládat něco ze sebe a ze současného dění,“ myslí si.

Francouzská inspirace

Celá tvorba Radky Fišarové je ovlivněna francouzskou kulturou. Zájem vznikl společně s životopisným představením o slavné francouzské zpěvačce Edith Piaf, kterou šansoniérka nastudovala po muzikálu Evita. „Po setkání s Edith Piaf jsem na koncertech úplně opustila country a místo tohoto žánru jsem zařadila šansony,“ prozradila Xaverovi.

S francouzskou zpěvačkou podle svých slov sdílí nejen stejný den narození, ale také smysl pro humor. „Edith Piaf byla ale pouze jedna jediná. Zpěvaček, které zpívají její písně, je mnoho, a já jsem za to ráda,“ říká.

Znamení zvěrokruhu

Radka Fišarová se netají svým zájmem o studium zvěrokruhu. „Myslím si, že určité věci mají zástupci jednotlivých znamení podobné. Ale jak to v životě bývá, nejde o to obecné, ale o detaily,“ vysvětluje zpěvačka.

Velké závěry však ze zvěrokruhu nedělá. „V životě je spousta věcí, které neovlivníme. Já se proto snažím především zaměřovat na to, co mám, spíše než na to, co mi chybí,“ říká.

Radka Fišarová vychovává osmiletého syna Oskara, který umělecké vlohy v budoucnu nejspíše nezapře. Jakou taktiku ve výchově syna zpěvačka zvolila a jaké aktivity ji v nejbližších měsících čekají, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio