Rakytník přináší zdraví i lepší náladu

23. říjen 2014

Plody rakytníku řešetlákového vyhledáváme hlavně teď na podzim. Působí totiž velmi blahodárně na naše zdraví. Díky velkému množství vitamínu C posiluje imunitní systém a zahání únavu.

V Radioporadně nám to potvrdili Ingrid Reková a Ondřej Černý, kteří mají s účinky této rostliny bohaté zkušenosti.

Oranžové bobule, které sklízíme ze stromů a keřů, jsou stále známější a vyhledávanější. Původ rakytníku hledejme v Rusku. Proto se mu také přezdívá sibiřský zázrak nebo citrón severu.

Oranžové bobule, které sklízíme ze stromů a keřů, jsou stále známější a vyhledávanější. Původ rakytníku hledejme v Rusku. Proto se mu také přezdívá sibiřský zázrak nebo citrón severu.

Název Hippophae pochází ze staré řečtiny a znamená třpytící se kůň. Už staří Řekové prý věděli, že zvířata pasoucí se v oblastech, kde rostla tato dřevina, tloustla a jejich srst měla lesklý odlesk.

Rakytníkové produkty

Jedna bobule rakytníku pokryje denní dávku vitamínu C. Podstatně příjemnější je ale lžíce rakytníkového sirupu nebo rakytníkové marmelády. Nebo šálek rakytníkového čaje. Výborné jsou i kompoty, protlaky nebo přírodní ovocný rakytníkový likér.

Zátiší s rakytníkem

Cenný rakytníkový olej se využívá na hojení drobných poranění kůže nebo rozsáhlých popálenin. Dokáže také vyhladit jizvy po operacích.

A pochopitelně pohladí i naše chuťové buňky. To v případě, že si pomazánku s celými kusy rakytníku, namažeme na čerstvě upečené lívance.

Rakytník posiluje imunitu

Díky velkému množství vitamínu C v přírodní formě dokážou rakytníkové produkty zahnat první příznaky nachlazení. Mají vynikající účinky na náš imunitní systém, využívají se i během rekonvalescence.

Kromě vitamínu C obsahuje rakytník široké spektrum dalších vitamínu - A, B, C, D, F nebo K, dále aminokyseliny, cukry, třísloviny a silice. Kromě mnoha dalších léčivých účinků zabraňuje rakytník vypadávání vlasů a je vhodný i pro očistu organismu od toxických látek.

PěstováníRakytník je rostlina dvoudomá, proto je potřeba vysadit samčí i samičí keře. Samička plodí. Doporučuje se vysazovat v poměru pět až deset samičích na jednu samčí. Pohlaví se pozná hlavně na jaře podle větších zárodků pupenů.

Rakytník na zpracování

Rakytníková sklizeň

Velkým problémem je sklízení těchto plodů. Na trnitých větvích drží velice pevně. Při trhání se většinou rozmačkají a šťáva předčasně vytéká. Nejlepší je právě v tomto období větve s plody ořezat, zabalit do sáčku a vložit do mrazničky. Po vyjmutí už stačí jenom zatřepat větvičkou a plody se samy uvolní a zůstanou v obalu.

Jednoduchý recept

A na závěr přidáme ještě jednoduchý recept na marmeládu, který může vyzkoušet každý:

Šťávu z plodů vylisujeme a smícháme jedna ku jedné s cukrem. Lehce zakonzervujeme. Je to nejjednodušší způsob, jakým si celá Sibiř a Altaj připravuje rakytníkovou marmeládu na náročné zimní období.

autor: jsl
Spustit audio