Ratatouille s rozmarýnovými bramborami aneb francouzská verze leča. Zamilujete si ho!

Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet.

Francouzská verze leča neobsahuje uzeninu ani vejce, zato lahodný lilek a barevné cukety. Rajčata ­dodají šťávě tu správnou chuť.

Tradiční francouzské jídlo Ratatouille (čte se ratatuj) se může jíst teplé jako samostatný pokrm s bagetou nebo s brambory. Dobré je ale i studené nebo jako příloha k masu. Zeleninová směs v provensálském stylu se podává jak horká, tak i studená k rybám, masu i samostatně.

Suroviny:
2 cukety, 1 lilek, 2 papriky, cibule, česnek, brambory, sůl, pepř, bobkový list, rozmarýn, olej, rajčatová passata - (hustá omáčka z pasírovaných rajčat)

Postup:
Lilek nakrájíme na plátky, rozložíme na talíř, nasolíme a necháme vypotit.
Papriky zbavíme jádřince, rozpůlíme, vložíme na plech a dáme pod gril.
Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Dáme do mísy, do které postupně budeme přidávat ostatní zeleninu.
Nejprve pokrájenou na nudličky a na oleji opečenou cibuli, pak cuketu, kterou nakrájíme na kolečka a ještě překrájíme na čtvrtky a také opečeme na oleji.
Na oleji opečeme i lilek, ale ten si dáme stranou.
Na olej dáme pokrájený česnek, zlehka opečeme, přidáme rajčatovou passátu,
2 bobkové listy a provensálské koření.
Vše provaříme, pak přidáme zeleninu (ještě bez lilku) zamícháme a dusíme chvíli pod pokličkou.
Nakonec přidáme lilek a ještě chvíli dusíme. Musíme odpařit tekutinu. Proto ke konci pokličku sundáme.
Dochutíme a podáváme s rozmarýnovými bramborami.

Rozmarýnové brambory:
Brambory ve slupce omyjeme a pokrájíme na měsíčky a zalijeme olivovým olejem. Posypeme rozmarýnem, solí a přidáme nakrájený stroužek česneku.
Dobře promícháme a dáme na plech na 180 stupňů.

Ratatouille aneb legendární dušenou zeleninu z Provence ocení vaše rodina i všichni hosté. Dobře ochucené a provoněné tymiánem se nejlépe hodí jako příloha k pečenému nebo grilovanému masu nebo i jako hlavní jídlo. Příprava ratatouille je jednoduchá a výsledek září všemi barvami.

Lilek, cuketu a papriku očistíme a nakrájíme na větší kostičky. Dáme do rozpálené pánve s olivovým olejem a přidáme na měsíčky nakrájenou červenou cibuli a cherry rajčata
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.