Raw strava je hit. Ale pozor, aby v létě nebyla živější, než si přejeme
Raw strava neboli živá strava je módním hitem posledních let. Ptáte se, co si pod tím vlastně představit? Nejedná se o vyloženě studenou syrovou zeleninu nebo ovoce.
Odborník na zdravou výživu Jiří Malík nám vysvětlil tento pojem: „ Jsou to suroviny, které jsou zpracovávané do teploty 45 někdy se uvádí 42 stupňů Celsia.Týká se to vegetariánských surovin jako jsou různá semínka, ořechy, kokos, kokosový olej, nepražené kakao a velká část ovoce a zeleniny.
Raw strava se nejí syrová ale upravuje se různými způsoby: sušením, nakličováním, namáčením, mixováním nebo odšťavňováním. Vznikají z toho vícedruhové složeniny, které jsou většinou dobré a poživatelné. Lidé, kteří se živí raw stravou jsou vitariáni.
Výhody raw stravy
Živá strava zachovává všechny původní živiny a enzymy v ní obsažené. Obsahuje minimum cholesterolu. Je tedy prospěšná pro tělo.
Nevýhody raw stravy
Některé chutě a vůně se uvolňují jenom při vaření, což milovníci dobrého jídla jistě ocení a nějaký ten vitamín oželí. A pozor, raw strava není vhodná pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Záleží samozřejmě na tom, co chceme jíst. Například ořechy a semínka mají vysokou energetickou hodnotu, nejsou tedy rozhodně vhodné k hubnutí.
A pozor na teplo v letních horkých dnech, aby živá strava nebyla živější, než si přejeme.
Polévka z červené řepy, mrkve a kešu ořechů
Suroviny:
1 červená řepa
3 větší mrkve
Hrst kešu ořechů, které namočíme přes noc ve studené vodě
bylinky (medvědí česnek, kurkuma, sladká červená paprika, sůl)
Postup:
Odšťavníme červenou řepu a mrkve a šťávu přelijeme do mixéru. Přidáme tam máčené kešu ořechy a asi dvě polévkové lžíce studené vody. Osolíme, přidáme špetku kurkumy, kávovou lžičku červené sladké papriky, čajovou lžičku medvědího česneku a všechno rozmixujeme.
Pokud chcete mít polévku teplejší, můžete si ji přihřát, a to tak, že ji přelejete z mixéru do hrnce a opatrně za stálého míchání ohřejete na slabém plameni nebo ve vodní lázni na maximálně 42 °C, aby se zachovaly všechny živiny.
A ještě jeden recept, který nepatří do raw stravy, ale můžete ho vyzkoušet místo klasického hamburgeru.
Burger s pohankou
Pohanku uvaříme tak, aby se dala tvarovat, přidáme cibulku, česnek, uzené tofu, spojíme vajíčkem nebo kukuřičným škrobem. Přidáme majoránku, trochu soli, případně trochu hladké mouky. Vytvarujeme placičky, raději upečeme než usmažíme a vkládáme do celozrnného pečiva. Ozdobíme zeleninou a dochutíme rostlinnou majonézou bez cholesterolu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.