Rekonstrukce pokračuje. Larischova vila dočasně přišla o věžičku

23. únor 2018 15:20

Pietní místo pardubický Zámeček má za sebou pohnutou historii. Za II. světové války v Larischově vile vyslýchali a mučili české vlastence. Ze dveří novorenesančního Zámečku vycházeli na nedaleké popraviště obyvatelé vypálených Ležáků. Larischovu vilu má teď v majetku Československá obec legionářská, která chce v těchto místech vybudovat muzeum heydrichiády. Návrh na oživení vily je hotový a začala její oprava.

V současné době Larischovu vilu vlastní Čs. obec legionářská a ta se teď snaží památné místo zachránit a vytvořit z něj nejen muzeum heydrichiády, ale i společensko-kulturní centrum. Ještě před rokem byl stav žalostný, propadaly se stropy, dokonce hrozilo, že se zřítí i věžička stavby. Teď je situace mnohem lepší. Stropy se už nepropadají, věžička je sundaná, připravuje se její replika a především ta východní část vily je nachystaná na další etapu rekonstrukce.

Restaurátor Josef Mikolášík  opravoval 140 let staré litinové točité schodiště. Po něm budou moci návštěvníci vystoupat do věže Larischovy vily. „Musel jsem to demontovat, rozbité schodnice se svařily, přeplátovaly, pak se to jemně otryskalo a natřelo.“

Z Larischovy vily musel jeřáb sundat věžičku, která hrozila zřícením

Oprava vily bude stát desítky milionů korun, původní předpoklad byl asi 50 milionů, ale podle všeho bude akce dražší. Na rekonstrukci není možné čerpat z evropských dotací, vila by musela být národní kulturní památkou, a tak se legionáři musí spolehnout na státní zdroje.

Pardubický kraj dal už 750 tisíc korun na odstranění akutních havarijních problémů a také opravu střešní krytiny. Město zatím přispělo částkou půl milionu korun a ministerstvo kultury poskytlo necelé 3 miliony korun.

Možná přijede i legiovlak

Do čtyř let by za ideálního stavu mohlo z Larischovy vily vzniknout důstojné pietní místo s muzeem heydrichiády, měl by tam být i konferenční a přednáškový sál a také zázemí pro nejrůznější spolky.

Československá obec legionářská má v plánu třeba i to, že by u vily mohl najít zázemí Legiovlak a v plánu je i propojení mezi vilou a památníkem Zámeček - tedy místem, kde nacisté české vlastence popravovali. Obě pietní místa jsou kousek od sebe, ale není mezi nimi přímá cesta. Teď to ale vázne postoji majitele pozemků - což je firma Foxconn, která jednání zmrazila na další tři roky.

Spustit audio