Řemeslnická sobota v Letohradu oživí i obrovskou mlátičku

4. červenec 2014

Replika jednoho z prvních parních automobilů na světě brzy přijede do Letohradu. Na historicky šesté Řemeslnické sobotě zarachotí také obrovská mlátička. Návštěvníci by měli vidět i ukázky tradičních řemesel a doprovodný program.

„Ta mlátička se připravuje poprvé po 50 letech na nový provoz. Bude mít obnovenou premiéru. Chystáme také samostatný lis na slámu poháněný stabilním motorem. Celá sestava bude dlouhá nějakých 30 metrů. Z jedné strany se sype obilí, ze druhé se tam tlačí sláma. Obsluha třeba přímo řeže dřevo, které pak přikládá do kotle. Parní stroje lidi poutají tím, že jsou v akci,“ uvedl ředitel Muzea řemesel v Letohradu Pavel Tacl.

Jak dodává, tradice Řemeslnické soboty vznikla původně jako pokus na oslavu deseti let existence muzea: „Říkali jsme tomu Vandr za řemesly. Setkal se s úspěchem. Pak už následovaly Řemeslnické soboty. Postupně jsme kvůli zájmu rozšířili plochu. K dispozici máme i louku pod sýpkou.“

Historická gynekologická ordinace

Počátky muzea v Letohradu

Jaké jsou okolnosti vzniku expozic? „Vždycky jsem měl blízko ke starému nářadí. Můj otec ho vlastnil spoustu. Některé se v muzeu objevilo. Původně jsme otevírali dvě patra sýpky, ale to bych nezaplnil. Lidé sami nám předměty nosí. Občas jde o věci po předcích, které jim doma překážejí,“ přibližuje Pavel Tacl.

Muzeum řemesel v Letohradu je podle slov svého ředitele největším svého druhu ve střední Evropě. Nachází se v památkově chráněné barokní sýpce. Nabízí více než 7 000 exponátů. Některé z nich jsou rozměrné anebo se pod jedním kusem skrývá sada více nástrojů. Fakticky tedy může v muzeu být okolo 20 000 exponátů. K dispozici mají příchozí několik prohlídkových tras.

autor: MAL
Spustit audio