Retro nebo moderní? Nové lampy v Nasavrkách jsou rozhodně zajímavé

17. duben 2015

Kdo bude mít cestu přes Nasavrky, určitě si všimne jedné změny. Město dokončilo přestavbu první části náměstí a vyměnilo také veřejné osvětlení. Nové stožáry lamp ani přehlédnout nejde. Netradiční konstrukce se nemusí líbit každému.

„Mně se lampy moc líbí a myslím, že se sem hodí. Je to trochu retro a zároveň i inovativní, takže to tak spojuje oba směry, takže jsme spokojeni. Lepší než komunistické lampy,“ říká mladá dívka.

„Není to zas tak hrozné. Musí si na to člověk zvyknout. Že bychom dělali wau, to neděláme,“ říká další obyvatelka.

Netradiční tvar: méně sloupů, více světla

A co na lampy říká starosta Nasavrk Milan Chvojka: „Lampy jsou zvláštní, s tím souhlasím. Jsou na to různé názory. Uznávám, že jsou to velice netypické světla. To dvouramenné světlo jsme vybrali z jednoho důvodu. Po dohodě s panem architektem jsme se snažili vymyslet, abychom tady na náměstí neměli „přesloupkováno“, že na ten jeden sloup umístil dvě ramena. Jedno rameno osvětluje silnici a druhé rameno osvěcuje tu pěší zónu.“

To byla jedna podmínka, aby se nemusely dělat dvě řady světel. Potom šlo také o to, aby to do města pasovalo. Později budou světla v zákrytu stromořadí lip. Na náměstí by mělo dojít k celkové výměně všech stromů. Bude chvíli trvat, než lípy doženou výšku sloupů.

Oprava zbývající části náměstí by měla pokračovat v příštím roce.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio