Řiditel autobusu zastaví v Heřmanově Městci. Známe jízdní řád hudebního festivalu

7. červen 2019

Kdyby to byl člověk, jde si pro občanský průkaz. Hudební léto v kostele svatého Bartoloměje dospělo do 15. ročníku. Nejdřív na něj jezdili místní umělci, teď už je záběr mnohem širší.

Letos se speciálně zaměří na tvorbu českých skladatelů a mistrů. Slavnostní atmosféra malého festivalového výročí se ponese celou akcí.

Festivalové šestinedělí

Zahajovací koncert se jmenuje Festivalové laudatio. Dvořákovo Te Deum zazní jako poděkování 9. června. Druhý koncert v neděli 23. června bude v přírodním amfiteátru zámeckého parku. „Užijeme si to tam se souborem The Tap Tap a jeho uměleckým vedoucím Šimonem Ornestem. Soubor absolventů Jedličkova ústavu v Praze přiveze program Řiditel autobusu. Kdyby nevyšlo počasí, přemístíme se do sokolovny,“ říká za organizátory Markéta Výborná.

Hostem Dobrého rána byla Markéta Výborná

Na 7. července je pozvaný komorní dechový soubor Belfiato Quintet. Tvoří ho absolventi hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze. Neděle 21. července přivede účastníky k barokním varhanám do kostela. Tam se o barokní nástroj „podělí" vynikající varhaníci dvou generací-otec Josef a syn Přemysl Kšica.

U komorní hudby zůstane festival i na začátku srpna, a to 4. 8. Se smyčcovým Apollon Quartetem vystoupí významný italský klarinetista Claudio Marinetti. Ten v Česku vystoupí jenom na mezinárodním festivalu v Karlových Varech, na Kuksu a právě v Heřmanově Městci. Finále bude patřit 18. srpna souboru staré duchovní hudby Czech ensamble baroque s Romanem Válkem. Pocta českému baroku připomene třicáté výročí sametové revoluce.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související