Proti vedru zabojují v Ústí nad Orlicí pohybem, muzikou a možná i cisternou

3. červen 2019

Když přijde horko, mnozí lidé ani nevytáhnou paty z domu. Dalším to nevadí a klidně jsou navíc ještě aktivní. Je tady Město v pohybu aneb Týden dobré pohody.

Jde o jubilejní dvacátý ročník, což vybízí k hodnocení a bilancování. „Uvědomujeme si, jak ta akce, která na sebe nabalovala další a další aktivity, získala bohatost v programu, ale i určité renomé. K nám do Ústí se sjíždí řada občanů z okolních měst a obcí. Hlavní myšlenka v podobě scházení se na náměstí je podle mě plnohodnotně naplněna,“ domnívá se starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Taháky večer

V odpoledním programu se od pondělí 3. června vždy představuje řada amatérských skupin, dětí a podobně. Pak přichází hlavní večerní program. Dorazí na něj David Koller, Kamelot, Yo Yo Band, Tata Bojs, Milan Peroutka, Karel Kahovec, Support Lesbiens a třeba zdejší rodák František Uhlíř připraví tradiční Jazzování. „Dramaturgicky chceme uspokojit každého návštěvníka. Nejde přitom o žánrový festival,“ doplňuje Hájek.

Denně se koná řada sportovních disciplín. „Účastní se mateřské školky, základní školy, středoškoláci, ale i rodiče. Sportují celé rodiny. Sokolové pořádají svůj program. Zájem o pohyb neopadá. Město tedy dopoledne sportuje, odpoledne se lehce nadechuje na podvečerní a večerní program. Kromě toho běží spousta doprovodných akcí jako výstavy, prezentace kaktusářů, den otevřených dveří v knihovně, muzejní noc.“

Hasiči v záloze

Podle starosty je očekávané teplé počasí pro venkovní akci lepší než déšť a zima. „Chystáme bohaté občerstvení, nabídneme nejenom pivo. V některých letech jsme ve spolupráci s dobrovolnými hasiči kropili náměstí, abychom ochladili rozpálenou dlažbu. Děti tenkrát běhaly před cisternou. Možná se něco podobného může letos opakovat, i když se samozřejmě s vodou musí šetřit.“

Úředník se našel v roli starosty. Petr Hájek zůstává v čele Ústí nad Orlicí

Starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek

Žádné drama. Už výsledky voleb naznačily, že v tomhle městě se zatím nedá očekávat žádné politické zemětřesení. Vládnoucí sestava pokračuje dál prakticky beze změn.

Ke dvacátému výročí město vydalo vzpomínkové noviny. „Mají v nás vyvolat nostalgickou náladu. Připomíná se v nich uplynulých 19 ročníků. Zaznamenali jsme všechny účinkující. Na jedné z nejfrekventovanějších ulic vedoucích na náměstí je nainstalovaná asi čtyřicetimetrová výstava fotografií. Už teď vzbuzuje řadu ohlasů,“ říká Petr Hájek.

Slavnosti v Ústí nad Orlicí vyvrcholí o druhém červnovém víkendu ohňostrojem na Mírovém náměstí.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související