Rifle na ples? Ani to nezkoušejte!

23. leden 2015

Pohyb dam a pánů při tanci není vůbec náhodný. Podle prezidenta Svazu učitelů tance Bohumila Černého bývají ženy nadanější: „Proto se jim to většinou ztěžuje. Pánové tam, kam tančí, vidí a dámy tam chodí pozadu.“ Taky tanec patřil do pátečního Parádního dne.

„Pár by měl pokaždé vést muž. Dobrá tanečnice se přizpůsobí špatnému tanečníkovi a i on si bude připadat jako král parketu. Každý má svůj vrozený rytmus, někdo je pomalejší, někdo je rychlejší a je dobré, když se mu to podaří zlomit podle hudby, která hraje. Člověk se musí přizpůsobit. Vlohy k tanci mají lidé, co hudbu dobře slyší a rádi se baví ve společnosti,“ doplňuje.

Nevšední událost, nevšední oblečení

Ples bychom měli považovat za věc, která se nekoná každý den. „Opravdu je to slavnostní chvilka. Bylo by dobré se slavnostně obléci, protože oblečení k plesu patří. Ve špatném oblečení by nás tam ani neměli pustit, i když třeba na vesnických plesech se to často děje. Asi by se tam takový člověk necítil dobře. Stejně jako by se necítil, kdyby přišel v obleku s motýlkem na fotbal. A měl by aspoň trochu umět tančit. Pokud to neumíme, měli bychom se to někde jít naučit.“

Řada lidí dnes nemá partnera, a proto se učí také tancovat samostatně. Jsou pro ně i kurzy. Týká se to spíš žen a spíš různých latinských nebo módních tanců. Taky na plese můžeme vidět skupiny, které si třeba jen tak přešlapují.

Bohumil Černý z Taneční školy BOHÉMIA Chrast dále říká, že počet tancechtivých párů je stále stejný, jenom se mění věkové složení. Dřív prý chtěla tančit spousta šestnáctiletých, dospělých málo. Teď klesá zájem mladých a dost se zvyšuje podíl střední generace.

Učitele tance nespočítáte

Bohumil Černý

Představu o počtu učitelů tance má Černý jenom přibližnou: „Náš svaz sdružuje kolem 120 aktivních učitelů tance, ale bohužel to není živnost vázaná, může ji dělat kdokoliv. Myslím si, že v České republice se tomu věnuje přes 500 lidí. Adept by měl mít metodické znalosti, měl by umět mluvit s lidmi, dobře vysvětlovat a dobře ukazovat. Patří k tomu i společenské chování, ale přenesené na dnešní dobu, protože se s vývojem společnosti trochu mění. Tance jako takové zůstávají stejné, spíš se mění hudba, na kterou se tančí.“

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.