Rituální lázeň mikve Přestavlky

11. srpen 2014

Jitka Slezáková a Tereza Brázdová cestují společně s etnografem a ředitelem Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Radimem Urbánkem po venkovských technických památkách Pardubického kraje.

Dnes nás zavedou do Přestavlk. Právě v této obci, kterou najdete kousek od Hrochova Týnce, se ukrývá skutečný unikát, který nenajdete nikde jinde v České republice. Židovská rituální lázeň, kterou napájelo až do 2. světové války nedaleké prameniště.

Podle etnografa Radima Urbánka spočívá výjimečnost tohoto místa v tom, že se tu nachází nejenom vyhřívaná židovská lázeň mikve, ale je tu i prameniště. Odtud voda přitékala, lázeň se zahřívala a poté docházelo k rituálnímu očištění. Vlastní stavba pochází z konce 50. let 19. století. Vyplývá to ze starých plánů, které objevil zakladatel skanzenu Veselý kopec Luděk Štěpán.

V Přestavlkách žila poměrně malá židovská komunita, přesto tu mají velkou vzácnost, která navíc kombinuje technický a sakrální objekt. Takových je ve vesnickém prostředí velice málo, proto mikve právem patří do našeho letního putování po venkovských technických památkách Pardubického kraje.

autoři: jsl , BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka