Rodinná vášeň pro větroně přinesla mladému modeláři světový titul

30. srpen 2018

Má rozpětí čtyři metry a úplně přesně se vešel do našeho studia. Model větroně dorazil ze Svitavska společně s Jaroslavem Vostřelem seniorem i juniorem. Momentálně si užívají triumf na mistrovství světa v kategorii rádiem řízených modelů.

„Je to můj největší úspěch, který jsem kdy zažil. Dosáhnul jsem na něj v Rumunsku. Model je bezmotorový. Musíte s ním nalétat několik minut ve vzduchu a přistát na bod. Ovládáte ho ze země,“ říká student osmiletého gymnázia v Litomyšli.

Ve finále mu nahrálo, že nešlo jenom o rychlý start a přesné přistání, ale i o nalétání plného času. Starší z Vostřelů obsadil mezi dospělými jedenáctou příčku. „Když jsem létal já, byl jsem celkem v pohodě, ale když jsem měl radit synovi, byl jsem mnohem víc nervózní.“

Český tým na mistrovství světa v Rumunsku

Vítr dělal paseku

Letový prostor byl v dějišti dostatečný, až na rozlehlou montážní halu. „Povedlo se mi na ní přistát, protože směrem k ní foukal silný vítr a termiky nebylo dost. Termika je stoupavý proud, ve kterém letadla krouží, aby se dostala co nejvýš. Bez ní se letadlo nedokáže udržet deset minut ve vzduchu,“ usmívá se mistr světa.

V tomhle sportu nehledejte rivalitu. Létá se pro radost, ne pro peníze. Mistrovství se zúčastnilo 17 států včetně USA, Japonska, JAR, Austrálie. „V této kategorii máme dost velkou tradici. Létá se někdy od roku 1995, už v roce 2000 byl prvním mistrem světa Jan Kohout. V jednotlivcích se další úspěch podařil až letos.“

Staršího z dvojice Vostřelů přivedl k modelařině jeho otec. A nadšení následně podlehl i jeho syn. Dnešní světový šampión.

Mistr světa Jaroslav Vostřel ml.
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související