Rok 2016 ve znamení vojenské historie. Východní Čechy vábí turisty

23. březen 2016

Ve dvou se to lépe táhne. Podobným heslem se asi před časem řídili představitelé Pardubického a Královéhradeckého kraje. Oba kraje při své prezentaci spojují síly.

„Domluvili jsme se na společné propagaci během stěžejních veletrhů, tedy v Brně, Praze, ale i v Pardubicích a Hradci Králové. Máme společný stánek zaměřený na vojenskou historii. Myslím si, že to je dobrý počin, jelikož nám to šetří peníze a zahraniční turisté historicky stejně vnímají východní Čechy jako jeden celek. Těžko budou rozlišovat Pardubický a Královéhradecký kraj. Neplánujeme to jenom pro letošní rok, ale i do dalších let,“ říká radní Pardubického kraje René Živný.

Krajská nevýhoda

„Trochu máme smůlu v tom, že jsme tranzitní kraj. Statistiky počtu turistů se měří podle počtu ubytování. S tím se samozřejmě snažím dlouhodobě bojovat. Spíš si vážíme návštěvnosti. Máme výbornou návštěvnost na pardubickém zámku, v Litomyšli, rozjíždějí se horská střediska, prostě napříč celým krajem. Jsou to tedy většinou návštěvy jednodenní,“ vysvětluje Živný.

Hlavním tématem letošního roku má být v Královéhradeckém i Pardubickém kraji vojenská historie. Půjde hlavně o oblast Králicka. „Tam máme známé opevnění, opravdu velký tahák. Investovali jsme i velké peníze do přivedení elektřiny do tvrzí.“

Oba kraje taky podle Živného vydávají společnou mapu kempů východních Čech. „Zapadá to do stylu společné propagace. Chceme kromě veletrhů vydávat společné materiály a společné aktivity dál rozvíjet.“

Zahraničních turistů má přibýt i letos

Domácí turistický ruch dynamicky roste, což by mělo pokračovat i v letošním roce. Státní agentura CzechTourism odhaduje, že přijede rekordních až devět milionů zahraničních turistů. Průměr za minulá léta byl zhruba o dva miliony nižší. Zahraniční turisté nevynechávají ani Pardubický kraj.

René Živný

Radní zodpovědný za sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku byl do roku 2007 profesionálním jezdcem bikrosu. „Dělal jsem sport, který mě bavil, ale bohužel moc finančně ohodnocený nebyl. V politice se proto snažím dostat co nejvíc peněz do sportu. Samozřejmě už nejezdím profesionálně, jenom veteránskou kategorii. Stále ale jsem reprezentačním trenérem tohoto olympijského sportu. Prolínám tedy oba dva světy. Co se řeklo ve sportu, vždy platilo. Co se řekne v politice, někdy i neplatí. To je takový zásadní rozdíl obou světů.“

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.