Rosice a Svítkov propojila nová lávka pro cyklisty a chodce

17. prosinec 2020 19:08

Mezi Rosicemi nad Labem a Svítkovem ode dneška funguje nová lávka přes Labe. Stavební firma ji dokončila o tři týdny dřív.

Hned vedle lávky stojí jednostopý most, dopravu na něm řídí semafory. Denně po něm projede kolem 5000 aut. Dřív po něm jezdili cyklisté a chodili i pěší. Lávka na most přímo navazuje, tvoří teď celek.

Čtěte také

Lávka stála 41 milionů korun, 35 miliony korun přispěly evropské dotace. Její příprava začala před osmi lety, práce začaly v květnu, několik týdnů byl kvůli stavbě most zavřený.

„Je to naše historicky největší investiční akce. Je to jeden z klíčových mostů v Pardubicích, i když je nejmenší. Doprava teď tady bude bezpečnější. Situace tady byly krizové,“ řekl starosta městského obvodu VI Petr Králíček (Pardubice pro lidi).

„Vypadá to pěkně, jezdím tu pravidelně z práce a do práce. Auta jezdí tady po silnici jako blázni, na lávce to aspoň bude bezpečnější,“ řekla cyklistka Iveta Martinová, která jako jedna z prvních po nové stezce jela.

Nová lávka přes Labe vede z Rosic do Svítkova

Moderní beton bez výztuže

Na mostovce jsou použité UHPC panely, což je vysokopevnostní beton, který nemá kromě drobných drátků jinou výztuž, vyznačuje se velkou pevností materiálu a smykovou pevností. Podle stavbyvedoucího Luboše Netolického byl tento materiál v republice použit poprvé.

zdroj: ČTK

Související