Rosu na kolejích proslavila svitavská Porta. Jaká bude ta letošní?

28. duben 2023

Název tohoto festivalu se už stal legendou. Porta existuje od roku 1966. Dnes ji tvoří 14 oblastních kol a republikové finále. Loni se akce zúčastnilo dohromady 240 skupin a jednotlivců.

Jedno z oblastních kol hostí v sobotu 29. dubna od 11 hodin Alternativní klub Tyjátr ve Svitavách. Dorazí 9 skupin z různých koutů republiky. Nejdál to mají Omrvinky z Bratislavy. Skupiny si samy vybírají, kterého předkola se zúčastní.

Sjížděla se republika

Už v roce 1974 Svitavy poprvé hostily celostátní finále. Premiéru tam měla Rosa na kolejích, kterou zpíval Wabi Daněk i Kamarád Honzy Nedvěda. Obě skladby dostaly autorská ocenění.

„Porta byla hodnocená pro svou úžasnou atmosféru a perfektní organizaci jako jedna z nejlepších v historii existence. V porotách u nás vždy zasedaly významné osobnosti jako třeba hudební kritik Jiří Černý. Hlavními organizátory vždy zůstávali obyčejní lidé, kteří měli vztah k přírodě, k muzice i k trampingu jako takovému,“ říká organizátorka svitavské Porty Stanislava Plívová.

V letošní porotě kromě ní zasednou Miloš Dvořáček, Petr Novotný, Dagmar Veselá a Lukáš Moravec. Celostátní finále hostí Lesní divadlo Řevnice od 23. do 25. června. Tam vystoupí Richard Krajčo, Robert Křesťan, Samson, Ivan Hlas Trio, Petr Bende, Rangers, Nerez a Lucia, Pavlína Jíšová a další. Název Porta je odvozený od skalního útvaru Porta Bohemica v Labském údolí.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související