Rozkvétající růže a vůně černého bezu oznamují příchod léta

31. květen 2016

Růže je babičkou mezi květinami. Nejstarší doklady o existenci těchto nádherných květů s trny jsou z období před 40 miliony lety. A v dnešní době můžeme obdivovat stovky druhů růží.

Některým se daří v určitých regionech lépe, než v jiných. Když si vybíráte nejvhodnější druh růže, nechte si chvíli času na podrobnější průzkum podmínek v místě, kde je chcete pěstovat. Zahradník František Hlubocký nedá dopustit na starobylou růži stolístku, kterou má na zahradě už od počátku minulého století.

Kde můžeme v těchto dnech růže obdivovat

Největší sbírku planých i kulturních růží u nás můžete navštívit v Průhonické botanické zahradě Chotobuz, ve kterém rozkvétá kolem 850 odrůd kulturních růží. Soutěžní rozárium mají i v sousedním Hradci Králové, růžový sad najdete v Lidicích, v Rajhradě, v Praze na Petříně, Růžová zahrada je i na Konopišti nebo v Olomouci.

V Hradci Králové můžete navštívit soutěžní rozárium 18. a 19. června 2016, kdy se tam pořádají Dny otevřených dveří. K vidění budou nově vyšlechtěné růže, které nikde jinde nemůžete spatřit.

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni

Tak jako každý rok, tak i letos touto dobou vnímáme zvláštní kořenitou vůni smetanově bílých okolíků bezinkových květů. Oznamují, že nás jaro pomalu opouští a blíží se léto. Jejich keře patří k naší krajině. Mnozí považují černý bez za plevel, ale přitom nevědí, jak velký je to dar.

Do dneška se dochovalo rčení „ Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni.“ Naši předkové ji vysazovali u vrat svých hospodářství, protože chránila dobytek od moru. Léčí celý keř. Kořeny, listy, květy i plody. Bezinka prý dávala lék na více než devět nemocí.

Zajímavé také je, že když keř černého bezu odumře, na jeho mrtvém dřevě můžete najít zvláštní houbu, která se nazývá ucho Jidášovo. Svým tvarem připomíná boltec a podle pověsti se na bezince oběsil Jidáš, když zradil Krista. Na jiném dřevě tuto houbu nenajdeme.

„Bezinku doporučuji naučit více využívat. Našemu zdraví rozhodně prospěje. A když některá dáma dostane květy černého bezu, tak vězte, že jí ten její pomocí květomluvy říká: Zmýlila ses, nejsem takový, jak si myslíš. Nebo se také může jednat o vyjádření soucitu.“ Uzavírá své vyprávění zahradník František Hlubocký.

Choroby u růží

Růže napadá celá řada chorob a škůdců, ať už je to černá skvrnitost, rzivost, padlí, mšice, pidikřísek nebo pilatka.

Nejzávážnější chorobou je černá skvrnitost růže, která způsobuje na horní straně listů černohnědé skvrny. Skvrny postupně splývají a listy opadávají. Pomůže odstraňování napadených listů a sběr a likvidace listů, které už opadaly. Choroba na nich totiž dokáže přezimovat. Nezalévejte růže na list. I to může podpořit infekci. Postřiky proti skvrnitosti se provádějí hned při zjištění prvního výskytu, u náchylných odrůd raději ještě před objevením příznaků.

Padlí je houbová choroba. Projevuje se bílými moučnatými povlaky na horní straně listů nebo na poupatech růží. Bohužel výskyt této choroby se stále zvyšuje. Padlí postihuje nejen růže, ale například i angrešty, které tato plíseň v poslední době likviduje ve velkém. Libuje si totiž paradoxně v čistém životním prostředí. Existuje několik druhů postřiků, které je nutné použít, pokud chcete padlí zlikvidovat. Poradí vám v každé zahradnické prodejně.

autor: jsl
Spustit audio