Rozřezané kmeny a hromady dřeva. Park ve Slatiňanech čeká největší proměna v historii

14. březen 2018 10:30

Zámecký park ve Slatiňanech teď vypadá, jako by přes něj přehnala vichřice. Arboristé tam kácí jeden strom za druhým. Přístupové cesty jsou uzavřené červenými páskami. Zákaz vstupu platí do odvolání.

Barevné číslice na kmenech označují, že strom půjde k zemi, nebo z něj zbyde jen část. „Začala první fáze obnovy parku, která je asi nejbolestivější. Primárně vybíráme ty stromy, které jsou provozně nebezpečné. Jsou nemocné, poškozené, nebo hrozí jejich rozlomení,“ vysvětluje kastelán Státního zámku Slatiňany Jaroslav Bušta.

Poslední velký zásah provedli zahradníci před 170 lety. Poslední desetiletí rostl park nadivoko a vytratila se původní koncepce. Tu by teď měl získat zpátky.

Na Kunětické hoře letos začnou velké změny. Přibude restaurace i infocentrum

Kunětická hora

Zhruba v polovině letošního roku začne první část oprav hradu Kunětická hora. Národní památkový ústav na ně získal evropskou dotaci. Rekonstrukce umožní zpřístupnění interiérů podle projektu architekta Dušana Jurkoviče, kde vznikne nová expozice.

Nad jezírkem se sklání stará vrba, která místu vtiskla nádech romantiky. I proto je mimořádně oblíbené mezi snoubenci. Jenže houby na kmeni znamenají konec. Vybraná torza kmenů zůstanou v parku jako útočiště pro drobné živočichy a brouky. „Myslíme ne na to, jak to tady bude vypadat za pět let, ale třeba za padesát. Je to vklad pro další generace,“ říká Jaroslav Bušta.

Národní památkový ústav získal na obnovu zámeckého areálu evropské peníze. Rozpočet je 113 milionů korun. Pro park je určená zhruba třetina. Kromě kácení a nové výsadby je v plánu oprava cest, vyčištění jezera nebo třeba rekonstrukce roubenek v dětském hospodářství.

Parku je lepší se vyhnout

Všechno je ale teprve na začátku. Popadané větve přes cesty jsou sice varovný signál, ne všichni ale zákaz vstupu dodržují. „Je to nebezpečné. Cesty se nedají projít, dřevo budeme svážet až na konci března. A v korunách stromů zůstává viset spousta větví, které můžou kdykoli uvolnit a které ještě musí arboristé stáhnout dolů,“ varuje slatiňanský kastelán.

Po odklizení dřeva bude následovat odfrézování pařezů a další úpravy. Nová výsadba je naplánovaná až na podzim a jaro příštího roku. V parku bude vysazeno 243 nových stromů, 6500 keřů a přibližně 40 tisíc trvalek.

Všechno staré ale z parku nezmizí. Kolem plotu budou rozmístěná torza kmenů, aby v nich našli úkryt brouci. Mezi podmínky patří také zachování některých stromů s dutinami, které mohou využívat netopýři a ptáci. Kde to bude nebezpečné, arboristé seříznou kmen a duté části připevní zpátky nahoru.

Spustit audio