Rukáv z pardubické univerzity dokonale odsál diskotékový kouř. Poradí si i s virem

21. leden 2022

Přijde jeden člověk s covidem a problém mají všichni. „Nakažený“ vzduch sice můžeme vyvětrat, ale daleko účinnější je novinka vědců z Pardubic. Jejich filtrace účinně brání přenosu onemocnění v interiéru.

„Chtěli jsme vytvořit jednoduché, účinné a cenově dostupné zařízení. Nejdřív jsme udělali prototyp. Nainstalovali jsme ho v učebně, kde běží už dva měsíce. Provedli jsme řadu měření,“ říká vědecký pracovník Bořivoj Prokeš.

Kouřový test

Pro ověření účinnosti si experti půjčili vyvíječ dýmu pro diskotéky. „Nainstalovali jsme kameru, která brala okruh 360 stupňů. Po spuštění filtru jsme sledovali, jak se atmosféra v učebně čistí. Byla to taková modelová situace. Ze snímků je vidět, že zhruba po 15 minutách byla místnost při spuštěném filtru prakticky bez daného aerosolu.“

Třída s rukávy. Vědci Univerzity Pardubice zachycují viry speciálním zařízením

Vedoucí Centra materiálů a nanotechnologií (CEMNAT) Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Miroslav Vlček tvrdí, že pokud by nakažený člověk odešel z místnosti, tak během 10 minut klesne koncentrace na polovinu a během hodiny zůstává 5 procent, tedy naprosto zanedbatelná koncentrace viru.

„Naším hlavním záměrem bylo získat maximum dat, pokud by se filtr uváděl do praxe. Teď už jednáme s konkrétní firmou zabývající se vzduchotechnikou. Ještě vyladíme design. Následovat by mohl pilotní projekt v opravdové praxi, třeba někde na celé škole. Zařízení se může použít i v čekárnách v nemocnicích anebo ve velkých kancelářích. Využití může být obecné, klidně po odeznění covidu.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související