Letiště Pardubice je ve ztrátě 27 milionů. Rozjezd brzdí válka, v létě pomůžou chartery

17. květen 2022 09:15

Pardubické civilní letiště skončilo v loňském roce ve ztrátě víc než 27 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti East Bohemian Airport. Oproti roku 2020 se ale deficit výrazně snížil a na letošek má letiště velké plány.

Poslední dvě sezóny výrazně ovlivnila epidemie covidu-19 a nemožnost cestování. Rok 2020 byl z tohoto pohledu ještě horší, loni se sice postupně hygienická opatření v létě zmírňovala, byla větší možnost cestovat, nicméně podle vedení společnosti EBA to stále mohlo část potenciálních cestujících odradit. Z čísel to vyplývá jasně: rok 2020 a ztráta přes 42 milionů korun, rok 2021 a snížení deficitu na zhruba 27 milionů korun.

80 tisíc cestujících

Pokud jde o počet přepravených cestujících, tak byl minulý rok také výrazně lepší než ten předchozí. Zatímco roku 2020 to bylo lehce přes 34 tisíc pasažérů, loni to bylo skoro 81 tisíc. Pořád to ale nejsou taková čísla, jakých by letiště rádo dosáhlo.

Cestující vystupují z letadla na pardubickém letišti

Příjmy společnosti EBA neplynou ale jen z odbavení cestujících. Největší zisky letiště má z prodeje leteckého paliva a z různých poplatků, které musí letečtí zákazníci platit. Mezi ně patří třeba přibližovací, přistávací, parkovací nebo handlingové poplatky.

Ambiciozní plány na letošní rok

Během léta 2022 by mělo ze zdejší ranveje startovat osm charterů každý týden. V plánu jsou lety do Turecka, dva do Egypta, Tuniska, Bulharska, dva do Řecka a do Černé Hory. Co se týká pravidelných linek, tak RyanAir znovu létá dvakrát týdně do španělského Alicante. Velmi silné a dobře obsazené byly v posledních letech spoje na Ukrajinu - do Kyjeva a Lvova, ale tyto linky byly pochopitelně kvůli ruské invazi přerušené a nelétají.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související