Rychle a zdravě. Tak nějak vaří kuchařský tým dětí z České Třebové

2. červenec 2018

Myslíte si, že vaření už dnes mladé nijak zvlášť nebere? Důkaz o opaku přináší tým MasterChef z kuchařského kroužku z Domu dětí a mládeže Kamarád. Nedávno se dostal až do finále celorepublikové soutěže.  

„Připravovaly jsme pohoštění na párty asi pro čtyři osoby. Nápady jsem hledala na internetu. Jídla jsme si dvakrát uvařily s ostatními dětmi na kroužku, znovu jsme nacvičily, abychom zvládly časový limit patnácti minut včetně přípravy celého stolu. Shodly jsme se, že by tam mělo být něco slaného, něco sladkého a aby to bylo zdravé,“ říká vedoucí kroužku Hana Milerová.

Jak se dostat ke zdravé stravě?

Zdravé stravování podporuje Nadační fond Albert prostřednictvím vzdělávacího programu Zdravá 5. Dětem přibližuje principy zdravé výživy a zdravého životního stylu. V praxi to ale pokaždé nejde automaticky.

Poličská treska v jogurtu na bednu nedosáhla. Která školní jídelna vaří nejlépe?

jídlo, oběd

Deset finalistů poměřilo síly v gastronomické soutěži o Nejlepší školní oběd. Pod stupni vítězů skončila Střední odborná škola a Střední odborné učiliště z Poličky. Dělí se tak o čtvrté až desáté místo.

„V kroužku se vždycky musím dětí zeptat, co jedí. Třeba se najde někdo, kdo nejí rajčata. Někdo nejí papriku. Ale stejně se snažím do jídel ovoce a zeleninu dávat.“

Finálové klání bylo ve středisku Plechárna v Praze na Černém Mostě za účasti nejlepších týmů z Čech a Moravy. Ve finále měl být i tým Špenáti z Dětského domova v Poličce, ale nakonec se závěrečných bojů nezúčastnil.

Radost starší generaci

Martina Tobišková, Aneta Vacková a Bára Borková, tedy dívky z týmu MasterChef si taky vzpomněly na více než osmdesátiletou paní z okolí a pohostily ji vlastnoručně připraveným francouzským slaným koláčem zvaným quiche.

„Ona už nevychází z domu, protože má fobii z volných prostorů a ze spousty lidí. Žije sama a je ráda za každou společnost. Zjistila, že zná jednotlivé rodiče jednotlivých členů týmu. Moc ji to potěšilo,“ myslí si Milerová.

A recept? „Udělaly jsme těsto z celozrnné mouky, daly jsme ho do formy, přidaly jsme anglickou slaninu a cibuli. Zalily jsme vajíčkem, posypaly sýrem a zapekly.“

O kuchařský kroužek je podle slov Milerové zájem. „Musela jsem dokonce vytvořit dva týmy. V každém z nich mám jednoho chlapce. Ráda bych příští rok do kroužků zapojila i profesionály. Děti by je mohly navštívit, aby viděly, jak pracují. V soutěžích moc možností není, takže asi zase zkusíme Zdravou 5 a uvidíme, kolik týmů sestavíme.“  

autor: Jakub Malý
Spustit audio