Poličská treska v jogurtu na bednu nedosáhla. Která školní jídelna vaří nejlépe?

25. srpen 2017

Deset finalistů poměřilo síly v gastronomické soutěži o Nejlepší školní oběd. Pod stupni vítězů skončila Střední odborná škola a Střední odborné učiliště z Poličky. Dělí se tak o čtvrté až desáté místo.

„Čtvrtý skončil každý z deseti finalistů, který nebyl na medailových pozicích, takže vlastně sedm týmů. Do korespondenčního kola se přihlásilo 71 škol z celé republiky,“ vysvětluje vedoucí školní jídelny Václav Rambousek.

Do finále se jeho tým dostal podruhé a hlásit se bude dál. „Pořád je co zlepšovat. Nároky na gastronomii se zvyšují. Klade se důraz na výživovou stránku. Dřív se podle mě vařily klasiky a na výživu se moc nehledělo. Na zdravou stravu v jídelnách dnes existuje vyhláška a kontrolní orgány ověřují, jestli ji dodržujeme.“

Menu z Poličky
• Jemná krémová polévka z pečených rajčat s červenou čočkou
• Aljašská treska pečená v jogurtu, bramborovo-brokolicové pyré
• Salát z červené řepy s quinoou
• Tvarohový bulgur s ovocem a karamelem

Kralovaly závitky

Vítězství si odnesly kuchařky ze Základní a mateřské školy Petrohrad v Černčicích. Vařily hovězí závitky a chystaly tvarohový dezert s borůvkami. „My jsme stejně spokojení, vařili jsme s nejlepším vědomím a svědomím,“ tvrdí šéfkuchařka poličské jídelny Růžena Říhová.

Zaměstnanci školní jídelny SOŠ a SOU Polička, Václav Rambousek a Růžena Říhová

Pokrmy hodnotila dvanáctičlenná porota. „Využívali jsme vybavení kuchyně, které nachystali organizátoři. Když byly finálové obědy vystavené, byl na ně krásný pohled. Doslova gastronomická lahůdka.“

Tématem soutěže bylo Zdraví na talíři, které chutná všem. Menu mělo odpovídat současným moderním trendům, výživovým doporučením a zároveň mělo dětským strávníkům chutnat.

autor: MAL
Spustit audio