Poličská treska v jogurtu na bednu nedosáhla. Která školní jídelna vaří nejlépe?
Deset finalistů poměřilo síly v gastronomické soutěži o Nejlepší školní oběd. Pod stupni vítězů skončila Střední odborná škola a Střední odborné učiliště z Poličky. Dělí se tak o čtvrté až desáté místo.
„Čtvrtý skončil každý z deseti finalistů, který nebyl na medailových pozicích, takže vlastně sedm týmů. Do korespondenčního kola se přihlásilo 71 škol z celé republiky,“ vysvětluje vedoucí školní jídelny Václav Rambousek.
Do finále se jeho tým dostal podruhé a hlásit se bude dál. „Pořád je co zlepšovat. Nároky na gastronomii se zvyšují. Klade se důraz na výživovou stránku. Dřív se podle mě vařily klasiky a na výživu se moc nehledělo. Na zdravou stravu v jídelnách dnes existuje vyhláška a kontrolní orgány ověřují, jestli ji dodržujeme.“
Menu z Poličky
• Jemná krémová polévka z pečených rajčat s červenou čočkou
• Aljašská treska pečená v jogurtu, bramborovo-brokolicové pyré
• Salát z červené řepy s quinoou
• Tvarohový bulgur s ovocem a karamelem
Kralovaly závitky
Vítězství si odnesly kuchařky ze Základní a mateřské školy Petrohrad v Černčicích. Vařily hovězí závitky a chystaly tvarohový dezert s borůvkami. „My jsme stejně spokojení, vařili jsme s nejlepším vědomím a svědomím,“ tvrdí šéfkuchařka poličské jídelny Růžena Říhová.
Pokrmy hodnotila dvanáctičlenná porota. „Využívali jsme vybavení kuchyně, které nachystali organizátoři. Když byly finálové obědy vystavené, byl na ně krásný pohled. Doslova gastronomická lahůdka.“
Tématem soutěže bylo Zdraví na talíři, které chutná všem. Menu mělo odpovídat současným moderním trendům, výživovým doporučením a zároveň mělo dětským strávníkům chutnat.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.