S banánem téměř všichni chybujeme. Oloupat a sníst ho ve společnosti je oříšek, říká Ladislav Špaček

5. květen 2024

Banán konzumujeme běžně. Většinou odtrhneme jeden konec, pak oloupeme slupku a sníme dužninu. Ale při společenské události nebo v restauraci, je to nepatřičné.

Banán je trošku oříšek, protože má slupku, které musíme banán zbavit. Je to náročnější akce, která vyžaduje soustředění. Banán si musíme položit na dezertní talířek. Prstem přidržíme jeden konec banánu, v druhé ruce máme ostrý nožík, kterým prokrojíme slupku nahoře dvakrát podélně. Slupka se uvolní a v tu chvíli pod ni vsuneme hrot vidličky a slupku namotáváme k okraji banánu.

Jakmile slupku stáhneme, znovu vezmeme ostrý nožík a banán, který je stále ve zbytku slupky ukrytý jakoby v pouzdře, nakrájíme na jednotlivé dílky o velikosti 1 až 1,5 cm. Vidličkou jednotlivé dílky konzumujeme.

Tento úkon vyžaduje cvik, ale je jediným možným způsobem, jak sníst banán jako dezert v restauraci, u baru nebo během rautu. Dobrou chuť!

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio