S depresí k psychologovi? Nikdy!

21. září 2016

S psychickými problémy se Čechům k odborníkům nechce. Stále máme zakořeněnou představu, že jít k psychologovi je ostuda. Proto se v těchto dnech konají v celé zemi Týdny duševního zdraví, které ukazují lidem, jak o duševní zdraví pečovat a proč o něm mluvit.

„Když někdo chodí k psychologovi nebo psychiatrovi, stydí se za to. Stydí se prostě o svých problémech mluvit otevřeně. Dokonce se to bojí říct i svým nejbližším. Přitom je dobré mít možnost nechat se podpořit,“ říká pardubický psycholog Martin Halíř.

Ke specialistovi se lidé dostanou za dva až pět let od doby, kdy se objevily první psychické problémy. Přitom pokud se situace neřeší hned na začátku, postupně se problémy zvětšují, podobně jako je to u nemocí našeho těla.

Čtěte také

Příklad bychom si mohli vzít z Finů. Ve Finsku jsou celé týmy rané intervence, které se specializují na to, aby reagovala psychická péče neodkladně. Lidé, kteří se tam léčí s duševními nemocemi v ústavech, je minimum.

Udržujme rovnováhu mezi tím, co dáváme a tím, co přijímáme
Když hodně dostáváš, snaž se dávat.
Když hodně dáváš, snaž se přijímat.
Abychom mohli dávat, musíme mít sami dost.
Abychom měli sami dost, musíme si dopřát mít dostatek toho, co chceme dávat.

Tuto myšlenku psycholog Martin Halíř ještě rozvíjí: „Vyváženost by měla být mezi třemi póly. Dělat něco pro sebe, pro druhé a pro svět. Tím světem myslím nejen přírodu kolem nás, ale i město, ve kterém žijeme. Nebýt lhostejný. Možná právě to nám může přinést radost, která leckdy chybí. Přitom radost ze života je tím nedůležitějším pro naši psychickou pohodu.“

V poslední době se vyskytuje stále větší množství lidí, kteří chtějí jen brát. A to je špatně. Na různých firemních školeních se lidé učí tzv. asertivitě. Ale všeho moc škodí. Člověk nemůže žít bezcitný a sobecký život. To pak vede k poruchám osobnosti a k celospolečenským problémům. S takovými lidmi, které druhé vysávají, málokdo vydrží. Na druhé straně je mnoho lidí, kteří se chtějí rozdat beze zbytku. Takoví lidé nakonec potřebují pomoc sami a potýkají se s depresemi.

Jednou jsi dole, jednou nahoře

V životě se setkáme se situacemi, které neumíme řešit. Každého to alespoň jednou za život potká. Máme neúspěch, přestaneme si věřit, začneme být úzkostní, špatně spíme, začneme pít nebo propadneme jiné závislosti. Důležité je hned v raném stádiu vyhledat odborníka, který nám pomůže situaci rychleji vyřešit. V dnešní době existuje mnoho možností a léčebných metod, o kterých nemají běžní lidé ani zdání. A za zkoušku to rozhodně stojí.

autor: jsl
Spustit audio