S knihou do života už v plínkách. Obojí můžete rozbalit s Bookstartem

30. červenec 2019

Krajská knihovna v Pardubicích se stává komunitním centrem. Lidé si zde nepůjčují jen knihy, ale zapojují se do hraní deskových her, konverzací v angličtině a dramatických kroužků. Nově se knihovna přidala k projektům Bookstart a Kniha do vlaku.

Přáním ředitelky Radomíry Kodetové je, aby všechny pardubické knihovny byly nejen půjčovnami, ale i komunitními centry, ne u všech se to však daří. Některé nemají pěkné zázemí nebo nenabízejí další aktivity navíc.

„Mám velikou radost, že se nám podařilo zakoupit speciální počítač pro lidi se zrakovým postižením, ne každá knihovna ho má. Díky finanční podpoře Pardubického kraje jsme pořídili i kompenzační pomůcky pro nevidomé. K dispozici jsou na vyžádání na informačním oddělení knihovny, které ve fondu zvukové knihovny nabízí také výpůjčky knih do ucha.“

Bookstart

Nově se krajská knihovna připojila k celostátnímu projektu pro maminky a jejich narozená miminka. Jmenuje se Bookstart, s knížkou do života pro děti a jejich rodiče do 3 let a je zaměřený na vzdělávací, sociální, citový, kulturní a kreativní rozvoj dítěte v rodině od jeho narození po nástup do školy. „Maminky oslovujeme už na předporodních kurzech a připravujeme pro ně program v podobě přednášek a workshopů. Cílem je podpořit rozvoj verbálních schopností dětí, jejich představivost a zlepšit vztah ke knize a čtení u nejmladší generace. I když se to někomu může zdát divné, ve finále se to projeví na výsledcích, kterých děti ve škole dosáhnou a také na tom, jaké možnosti dalšího vzdělávání budou mít,“ vysvětluje smysl projektu Bookstart Radomíra Kodetová.

S knížkou do vlaku

Krajská knihovna má novinku i pro cestovatele, kteří si zapomenou vzít do vlaku čtení. I pro tyto případy se nabízí řešení. Cestujete-li vlakem, u východu budovy pardubického hlavního nádraží si můžete všimnout stojanu s knihami ve tvaru písmene K. „Zapojili jsme se do celostátního projektu Kniha do vlaku, na kterém spolupracují knihovny s Českými drahami. Myšlenkou je, rozšířit čtenářství, zpříjemnit cestujícím jízdu a zároveň dát starším knížkám šanci k dalšímu využití. Takže kdo máte doma už nepoužívané knihy, klidně je do stojanu na nádraží doneste,“ vyzývá ředitelka Kodetová.

V Pardubickém kraji je 421 knihoven a ročně je navštíví přes milion čtenářů. Lidé si půjčují průměrně 36 knih za rok.

Co můžeme udělat pro to, abychom děti přivedli ke čtení a čtenářství si poslechněte ze záznamu. S poslechu se také dozvíte, co vše si vaše děti můžou do života odnést, když budou navštěvovat dramatický kroužek.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související