Dlažební kostka v biblioboxu a novinka pro školáky. V krajské knihovně se nenudí

27. srpen 2018

Knihy můžeme podědit, koupit nebo si je půjčit. Veřejné knihovny často spolupracují s knihkupci a rozhodně nejsou pro knihkupectví konkurencí, naopak. Jde o poměrně dobrý marketingový tah.

„Pokud si v knihovně půjčíte knížku a zjistíte, že se vám líbí, můžete si ji potom zajít koupit ke knižním prodejcům. Je to záruka, že víte, pro co jdete a nemusíte se bát, že by kniha zklamala třeba jako dárek k Vánocům,“ vysvětluje ředitelka krajské knihovny v Pardubicích Radomíra Kodetová.

Dalším bodem spolupráce je pořádání besed s autory. Akce Spisovatelé do knihoven láká návštěvníky do krajské knihovny už druhým rokem. Jde o společný projekt Asociace spisovatelů, vybraných českých knihoven a desítky současných autorů a autorek, kteří byli většinou nominováni na cenu Magnesia Litera.

Druhý ročník se bude odehrávat od září 2018 až do června 2019, kde se milovníkům literatury formou autorských čtení představí to nejlepší ze soudobé prózy a poezie. „Jednou z novinek letošního školního roku je dramatický kroužek pro děti. Nábor školáků plánujeme během měsíce září,“ říká Kodetová.

Vstup povolen i bez průkazu

Knihovny jsou otevřeny i těm, co nemají čtenářskou průkazku a chtějí si vyhledat informace třeba o svých předcích, nebo prostudovat odbornou literaturu. „I neregistrovaný čtenář je u nás vítán, protože podle zákona je vstup do veřejných knihoven povolen všem. Za jednorázový desetikorunový poplatek může návštěvník využít našich služeb uvnitř budovy. Jediné co není možné, je odnést si dokumentaci k prostudování domů,“ upozorňuje Radomíra Kodetová.

Ředitelka Krajské knihovny v Pardubicích Radomíra Kodetová

Bankovky nejsou vhodnými záložkami

„Jak my knihovníci říkáme, ke knize se člověk chová podle toho, jestli ho baví, nebo ho zklamala. Určitě bych doporučovala vhodný obal a záložku. Zapomeňte na dřívka od nanuků, zbytky svačin nebo papírové peníze. Lidé nám do biblioboxů dávají třeba i dlažební kostky. Opravovat chodníky se ale zatím nechystáme,“ směje se ředitelka. Dva biblioboxy  krajská knihovna v Pardubicích nabízí hned u své budovy, další najdete u jedné z cestovních kanceláří v Polabinách a v městské čtvrti Dubina.

Kam umístit knihy, které zrovna nečteme?

Knihy uchováváme pro příští generace. Aby se dochovaly v co nejlepším stavu, umístěte je do dřevěné nebo kovové knihovny. Skleněná dvířka nejsou podmínkou, ale pokud máte v pokoji perský koberec a neradi vysáváte, budou vám knihy vděčné. Na knihovnu by ideálně nemělo svítit slunce. V papíru mohou vyvolat sluneční paprsky reakci, která vede k zažloutnutí stránek, nebo vyblednutí vazeb.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související