Stačí jen obeplout svět a mořská nemoc je pryč, směje se Superkamikadze Richard Konkolski

Jestli byli pro spoustu kluků synonymem dobrodružství někteří naši cestovatelé, kosmonaut nebo horolezci či mořeplavci, pak do tohoto seznamu bezpochyby patří Richard Konkolski. A jestli si já pod slovním spojením mořský vlk - obrazně označujícím chlapa ošlehaného větrem, slanou vodou moří a oceánů, který si poradí s běsněním přirody - představuji někoho konkrétního, pak to je právě náš legendární mořeplavec.

Mořský vlk s přezdívkou Superkamikadze Richar Konkolski, kapitán královny našich plachetnic Niké, byl mým hostem u mikrofonu při přímém přenosu dalšího pokračování pondělních talkshov Na cestách z kavárny v budově Českého rozhlasu Hradec Králové. 

Veřte, že to bylo opět výjimečné a hodně zajímavé setkání. Aby ne - měl jsem u mikrofonu vyučeného zedníka, který ale chtěl být lesníkem a nakonec si postavil plachetnici v kuchyni a sklepě paneláku, aby s ní obeplul svět.

Dozvěděli jsme se, jak se stát mořeplavcem a jestli na to stačí kapitánský průkaz. Jaké to je plavit se sám na mořích a oceánech, co pomůže přežít bouře i zranění, orientovat se podle hvězd, proč mořeplavec staví domy v přístavech světa nebo se živí jako řezník, co člověku dá i vezme pět let života na vlnách - takové i další otázky.

Hodně asi napovídá k dalšímu tématu rozhovoru titulek knihy, kterou napsala jeho manželka Miroslava - Osamělá žena osamělého mořeplavce.

Český mořský vlk Richard Konkolski

První jachtař v mnoha směrech, mezinárodně uznávaný přeborník samotářských plaveb kolem světa, který v součtu námořních mil obeplul svět desetkrát, měl na stožáru vždy naši vlajku. Svoji zemi proslavil, nicméně - aby mohl dál brázdit moře a oceány, byl nucen emigrovat.

Ale do kavárny District 5 v budově Českého rozhlasu Hradec Králové přijel Richard Konkolski opět ze severu Moravy. Vrátil se i s rodinou z Newportu, ale aktivitou srší stále - uspořadává poznámky, fotografie i filmy z cest, píše knihy, jezdí na besedy a cestovatelská setkání.

Richard Konkolski hostem Petra Voldána v rozhlasové kavárně

Při jednom takovém ve Zlíně jsme se před pár lety potkali. Byl i toho i Miroslav Zikmund, kterého spolu s Hanzelkou Richard Konkolski nadšeně četl a obdivoval. Jenže času bylo tehdy málo a tak jsme se o to víc těšil na první únorové pondělí, abychom si společně mořského vlka užili.

V přímém vysílání dalšího dílu seriálu Na cestách s Petrem Voldánem byl hostem Richard Konkolski v pondělí 4. února tradičně po 18:00 hodině v Hradci Králové i na rozhlasových vlnách.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související