Samolepky končí. V Litomyšli budou kontrolovat zaparkovaná auta čtečkami

8. listopad 2021 14:33

Už žádné samolepky na autech - v Litomyšli budou strážníci kontrolovat zaparkovaná auta pomocí čteček. Změny začnou platit od nového roku a týkají se parkování v historickém centru města.

V Litomyšli doteď lidé prokazovali zaplacení parkovného samolepkami, které koupili v informačním centru nebo na městském úřadě a poté je nalepili na čelní sklo auta. To už teď nebude potřeba, protože strážníci budou kontrolovat jen státní poznávací značky.

Čtěte také

„Na svých mobilech nebo čtečkách uvidí kolem SPZ zelený rámeček, to znamená auto má uhrazené parkování, nebo červený, nemá uhrazené parkování. Takže jde o efektivitu a o to, že z jednoho místa může strážník zkontrolovat desítky aut,“ říká starosta Daniel Brýdl (Generace89).

„Zároveň nemusíme zadávat výrobu samolepek a jejich prodej. Rádi bychom do budoucna, aby šlo parkování v Litomyšli zakoupit online, to ještě nemáme potvrzené, že to bude možné.”

Zatím si lidé budou moct parkovací povolení koupit od prosince osobně také v informačním centru nebo na městském úřadě. Musí si ale pamatovat svou SPZ.

Ceny se nemění

Ceny ročního parkovného zůstanou stejné i v příštím roce. „Pokud mají občané trvalé bydliště v Litomyšli, tak za roční parkovačku zaplatí jen 300 korun, pokud trvalé bydliště nemají, pak zůstává cena 700 korun,” říká mluvčí radnice Michele Vojáček.

„Zpoplatněné parkování se týká historického centra, to znamená náměstí Bedřicha Smetany, Toulovcovo náměstí, ulice Boženy Němcové, Vodních valů, Jiráskovy ulice,” dodal Vojáček.

I nadále budou ve městě platit také parkovací hodiny pro krátkodobé stání.

Spustit audio

Související