Příští rok vznikne v Litomyšli nový park. Přinese zábavu i ochranu proti povodním

6. srpen 2021 08:00

V příštím roce začne v Litomyšli vznikat nový park. Radnice pro něj chce využít několikahektarový pozemek podél ulice Z. Kopala na jižním okraji města. Získala na něj evropskou dotaci.

Celkem má přírodní plocha stát téměř 12 milionů korun, město získá příspěvek 8,5 milionu korun. V parku by mělo být více než 300 ovocných stromů a další zeleně. „V místě budou plochy pro setkávání a v projektu se počítá i s vysazením téměř dvousetmetrové linie keřů a samozřejmě i s lavičkami, odpočívadlem a dalším mobiliářem,“ uvedl mluvčí Litomyšle Michele Vojáček.

Pro děti a proti povodním

Pro rodiny v místě vznikne loučka s několika hracími prvky pro děti, v plánu i vytvoření dalšího prostoru, kde si budou moci hrát starší děti. Nejvýš v parku bude položena společenská loučka, v budoucnu s vyhlídkovým altánem.

Přístupová trasa sem bude doprovázena výtvarnými díly a místo bude sloužit pro pořádání drobných společenských akcí, jako jsou komorní koncerty, přednášky i tematická setkání.

Kromě estetické a ekologické funkce bude mít park ochrannou funkci před záplavami způsobenými přívalovými lijáky. Svým způsobem jde o protipovodňové dílo, mezi jednotlivými terénními vlnami a v místech, kde nebude mobiliář, se počítá s vybudováním několika na sebe navazujících poldrů, které budou schopny pojmout srážkovou vodu. Cesty budou zpevněné štěrkem a dalšími přírodními materiály, aby co největší plocha mohla vsakovat a zadržovat vodu.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související