Saunování je elixír zdraví i příjemná relaxace

30. říjen 2015

Chodit do sauny je zdravé. To je prokázaný fakt. Díky pravidelným návštěvám se můžete zbavit bolesti svalů. Funguje jako prevence proti nachlazení, prokrvuje a pročišťuje organismus, zlepšuje spánek. „Hlavně je to příjemná relaxace," říká Hana Platenková ze Saunového ráje v Holicích.

Teplo nám také dodává energii. Očistí se tělo i duše a odpočineme si. Ideální je chodit do sauny jednou za týden. Sauna je vhodná pro děti od tří let, kdy už mají rozvinutý termoregulační systém. Kdy se máme sauně vyhnout? Když jsme nemocní, trpíme zánětem nebo se léčíme se srdcem či máme vysoký krevní tlak.

  • finské, neboli suché sauny: teplota 80 – 110 °C při vlhkosti vzduchu v rozmezí 8 – 15 %, tělo se intenzivně potí, vyplavuje nečistoty z pórů a startuje látková výměna

  • bio sauna: teplota okolo 60 °C, vlhkost vzduchu okolo 30 %, kompromis mezi suchou a vlhkou saunou· bylinná sauna:teplota 60 – 70 °C, vlhkost vzduchu okolo 25 %, díky inhalaci se uvolňují dýchací cesty

  • turecké, neboli vlhké sauny: teplota 30 – 65 °C, velmi vysoká vlhkost

  • parní lázeň: teplota okolo 45 °C, 100% vlhkost vzduchu, horká pára příznivě působí při dýchacích onemocněních, revmatických problémech a zlepšuje prokrvení pokožky

  • solná lázeň: teplota 26 – 32 °C, kombinace tepla a ionizovaného kyslíku obohaceného o mořské extrakty tvoří mořské klima, které způsobuje uvolnění, regeneraci a intenzivnímu prokrvení organismu

„Parní kabiny doporučuji, když začíná nějaká rýma anebo naopak na doléčení nemocí dýchacích cest," radí Hana Platenková. Při pobytu v sauně poslouchejte své tělo. Všechno by vám mělo být příjemné. Pokud se vám točí hlava nebo buší srdce, vyjděte raději ven.

Jak se chovat v sauně

Před vstupem do sauny se osprchujte a omyjte mýdlem. V prohřívárně seďte nebo ležte na prostěradle, podložte si látkou i chodidla.

Před vstupem do ochlazovacího bazénku se určitě osprchujte studenou nebo vlažnou vodou! „Důkladně se zchladíme, protože v tom těle vzniká teplem napětí a to je potřeba zase odplavit. Krásně se to tělo uvolní," říká Hana Platenková.

Před vstupem do potírny se opět otřete ručníkem. Prohřátí a ochlazení opakujte třikrát.

„Nejlepší je začít klasickou saunou. Já si ji třeba dávám dvakrát a potom dvě kolečka v nízkoteplotních saunách," dělí se o své zkušenosti Hana Platenková.

Po skončení saunování se nemyjte mýdlem. Stačí krátká sprcha vlažnou vodou. Doschněte na lehátku.

Nezapomeňte na to, že sauna je místo odpočinku a relaxace. V prohřívárně by se mělo mlčet. Povídání nechte na odpočívárnu. Ale i tam platí, že probíráme příjemná a nenáročná témata.

Másáž po saunování je nejlepší kombinace

„Zapomeňte na starosti a odpočívejte," nabádá Hana Platenková. Pokud máte možnost po saunování jít také na masáž, je to vůbec to nejlepší, co můžete pro své tělo udělat.

Týden saunování

Saunový ráj v Holicích se také připojil k akci Týden saunování. Ode dneška do neděle 8. listopadu jsou připravené speciální akce, které zahrnují zlevněné vstupné nebo zážitkové saunování.

„Připravujeme například saunové ceremoniály. Na závěr v neděli máme na programu jejich přehlídku," zve Hana Platenková.
Jak si máte takový ceremoniál představit? Saunér doslova rozehraje divadlo. Kolem sebe to provoní esencí. Víří vzduch pomocí ručníků, vějířů, praporů. „Díky tomu má člověk pocit většího tepla. Hraje u toho příjemná hudba, saunér má kostým k tématu ceremoniálu. Je to show, je se na co dívat," láká Hana Platenková.

autor: PRO
Spustit audio