Schindlerova továrna není tak zamořená, jak se zdálo

2. listopad 2017

Odborníci zkoumají rozsah starých ekologických zátěží v areálu bývalé textilky Vitka v Brněnci u Svitav. Z místa už předloni zmizelo 30 tun nezabezpečených chemikálií, zářivek a dalšího odpadu, který se volně povaloval na místě.

Teď je nutné zjistit, jak moc je kontaminovaná zemina a jaká s tím souvisí případná rizika pro podzemní vody i řeku Svitavu.

V polovině tohoto roku se ve staré brněnecké továrně objevily vrtné soupravy, cílem bylo zhruba na šesti místech v areálu zjistit, do jaké míry je nebo není zemina zamořená barvivy, chemikáliemi a třeba i ropnými látkami.

Čtěte také

První předběžné výsledky podle vedoucího krajského odboru životního prostředí Josefa Hejduka naznačují, že na místě zvýšená kontaminace není a že nejsou ohrožené povrchové ani podzemní vody. Vyhodnocování testů ale pokračuje a kompletní výsledky budou podle Hejduka známé na jaře.

Divoká skládka

Areál sice není úplně stoprocentně zajištěný, ale ledacos se zlepšilo. Některé polorozbořené budovy, které hrozily zřícením, jsou stržené, jak řekl nezávislý starosta Brněnce Bohuslav Kašpar. Podle něj třeba v jedné z částí areálu je stále díra ve zdi a spousta lidí toho prý využívá a dělá za takto přístupného místa skladiště a vyhazují tam odpadky.

Továrna Oskara Schindlera

V části bývalé textilky by mělo vzniknout muzeum věnované obětem holocaustu a zachránci Židů za druhé světové války Oskaru Schindlerovi. Podle Miloslava Souška z nadačního fondu Šoa sice získali část areálu do svého vlastnictví, překážkou k budování památníku jsou ale podle něj právě staré ekologické zátěže i komplikované majetkové vztahy.

Spolek nadšenců tam chce vybudovat repliku koncentračního tábora a muzeum připomínající zhruba tisíc Židů zachráněných Oskarem Schindlerem, podle historiků to ale byla kontroverzní postava, a zároveň člen nacistické strany.

autor: wol
Spustit audio