Sdílený lékový seznam, eRecepty, eNeschopenky. Co přinese digitalizace ve zdravotnictví

3. červen 2020

Ordinace praktických lékařů se v minulých měsících skoro vylidnily. Doktoři byli se svými pacienty hlavně v telefonickém kontaktu. A to podle praktické lékařky Ludmily Mazylkinové vedlo lidi k tomu, aby se nad svým zdravím více zamýšleli.

„Byla to doba výchovná pro naše pacienty. Učili se více komunikovat po telefonu a viděli, že s banálním problémem je zbytečné sedět hodinu v čekárně. Lidé se více naučili sledovat svůj zdravotní stav, hlídat se a zamýšlet se nad sebou. Někteří začali hledat zdravější způsob života,“ říká lékařka Mazylkinová

eNeschopenka umožnila lékařům elektronické předávání formulářů na správu sociálního zabezpečení. „Na začátku se o eNeschopenkách mluvilo rozporuplně. Koronavirová epidemie nám ale ukázala, že to k něčemu je. E-neschopenku jsme využili i jako karanténu na dálku. Nemuseli jsme nemocné lidi hnát do ordinace. Na druhou stranu je pravda, že absolutnímu zneužívání eNeschopenek se zabránit nedá. Já se spoléhám na to, že své pacienty znám,“ uvádí praktická lékařka.

Sdílený lékový seznam

Po možnosti znát všechny léky, které pacient užívá, volali lékaři dlouhou dobu. Dnes už má lékař a další zdravotnický personál možnost podívat se do systému, kde vidí, jaké léky pacient bere.

Podle Ludmily Mazylkinové po této možnosti volali hlavně praktičtí lékaři. „Někteří lidé skutečně nevědí, jaké léky užívají. A je jich hodně, kteří požadují tu růžovou nebo žlutou malou pilulku. My nejsme schopni u každého pacienta zaznamenat, kolik čeho bere, protože většinou chodí k dalším specialistům. Pak se může stát, že mu více lékařů předepíše různé léky na stejný problém a může dojít k velkým zdravotním komplikacím,“ uzavírá praktická lékařka Ludmila Mazylkinová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.