Prevenci už nejde oddalovat. Mamografické centrum Pardubice se vrací k plnohodnotnému provozu

14. duben 2020

Náchylnější k onemocnění covid-19 jsou oslabení lidé jako kardiaci, diabetici, lidé s poruchami imunity, a také s nádorovými onemocněními. Proto je velmi důležité u těchto lidí nezanedbávat prevenci. Potvrzuje MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová z Mamodiagnostického centra Pardubice.

Mamografické centrum Pardubice se vrací k plnohodnotnému režimu, včetně preventivních plánovaných zákroků, s návazností na další léčbu včetně chirurga, pokud to bude potřeba.

„V první fázi jsme všichni respektovali všechna opatření, omezili jsme provoz, bylo doporučeno prevence neprovádět. Teď už je ale jiná situace. Dveře máme otevřené, je potřeba, aby ženy začaly opět chodit na plánovaná mamografická vyšetření  za dodržení všech hygienických podmínek,“ říká doktorka Hrnčířová. Zanedbání prevence rakoviny prsu by v konečném důsledku mohlo být pro ženy velmi nebezpečné.

To počká... nebo ne?

Preventivní vyšetření na mamografu dokáže rozeznat minimální známky rakovinného bujení, a dokonce i stav před tím, než se nádor histologicky potvrdí. Pokud se toto odhalí včas, dá se situace řešit. Týdny nebo dokonce měsíce váhání a oddalování mamografického vyšetření mohou sehrát velmi negativní roli.

„Proto je důležité, aby  ženy začaly běžně chodit na prevenci tak, jak to mají naplánované. Samozřejmě v roušce, popř. v rukavicích. V Mamodiagnostickém centru Pardubice máme samozřejmě dezinfekci, i my se v ordinaci chráníme. Upravili jsme provoz tak, aby se ženy nezdržovaly příliš dlouho. Není důvod mít strach z nákazy,“ říká MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová.

Spustit audio

Související