Sečská přehrada se stavěla dlouho, firma nakonec zkrachovala

17. září 2016

Přehradní nádrž Seč je největší vodní plochou Pardubického kraje a asi nejznámější rekreační oblastí. Sečská přehrada chrání před povodněmi a dává energii. Za tím vším je ale spousta lidské dřiny.

Přehradní nádrž Seč vznikla v našem kraji jako třetí, po vodních dílech Hamry a Pařížov. Chrudimka při své délce 109 kilometrů překonává výškový rozdíl 470 metrů a její průtoky před stavbou přehrad na řece hodně kolísaly. V době suchého léta bylo koryto téměř bez vody, na druhou stranu, stavení i pole v okolí řeky sužovaly téměř každý rok povodně. Po katastrofálních záplavách v roce 1880 se podařilo prosadit změnu.

Generální program upravování řek v Království českém počítal s přehradami v Hamrech, Seči a pod a pod Křižanovicemi. Kvůli nedostatku financí byla v letech 1907 - 1912 vybudovaná pouze jedna z nich, a to Hamry na horním toku Chrudimky. Kraji přehrada pomohla, ale nestačila na zadržení velkých vod. V letech 1924 - 1935 proto vzniká další nádrž, Seč.

Kámen putoval lanovkou

Projekt vodního díla vypracovala firma Ing. Ctibor a spol., stavbu prováděla společnost Ing. Vendelín Dvořák z Pardubic. Slavnostní zahájení velkého díla se konalo 15. září 1924 a stavba měla trvat pět let. Firma Vendelína Dvořáka se v průběhu prací dostala do velkých finančních potíží, a tak od roku 1933 staveniště přebírá pražská akciová společnost Nekvasil. Technologická zařízení dodaly plzeňské Škodovy závody. Přehrada byla kompletní v roce 1935, špičková vodní elektrárna byla uvedena do provozu v roce 1947.

Čtěte také

Při stavbě přehrady nebylo zatopeno příliš mnoho domů, tak jako v případě budování vodního díla Pastviny pod Orlickými horami. Ale i tak museli sečské přehradě ustoupit tři mlýny, čtyři pily, cementárna a třináct obytných domů.

Vodní nádrž Seč

Při stavbě dělníci postavili unikátní lanovou dráhu, kterou na stavbu putovala žula ze 7,5 km vzdáleného lomu v Libkově u Nasavrk. Díky ní bylo přesunuto 120 tisíc metrů krychlových kamene. Náklady tak byly poloviční, než kdyby se kámen vozil povozy. Cement se dovážel po železnici do Vápenného Podolu a pak povozy přímo na stavbu.

Tunel pod hradem

Přes 165 metrů dlouhou hráz vede silnice ze Seče do Trhové Kamenice, která byla vybudovaná ještě před zahájením stavby v roce 1923. Technickou zajímavostí je 38 m dlouhý tunel ve skále pod zříceninou hradu Vildštejn. Ústí přímo na korunu hráze.

Silnice překonává i boční bezpečnostní nehrazený přeliv. Ten je další zajímavostí sečské přehrady, protože v případě většiny ostatních přehrad se voda upouští přes hráz. Bočním přelivem na Seči, po kaskádě stupňů, voda putuje do koryta pod hrází. Vodohospodáři v posledních letech ale tuto možnost využít nemuseli.

Unikátní dřevěné potrubí sloužilo ještě nedávno

Vodní elektrárna Seč se stavěla v letech 1941 - 1946. Vodu k elektrárně přivádělo dřevěné potrubí, a to v délce 1,28 km. Potrubí bylo vyrobené z 8 cm širokých modřínových dýh, které stahovaly ocelové obruče. Sloužilo velice dlouho, ale provoz byl nákladný, a tak v roce 2010 dřevěné potrubí nahradilo ocelové. Dřevěné potrubí si ale můžete i dnes prohlédnout, jedna část se nachází například před městským úřadem v Seči. Pro vyrovnávání nerovnoměrných průtoků v Chrudimce a kvůli provozu špičkové elektrárny, byla vybudována v roce 1947 nádrž Padrty, někdy označovaná jako Seč II.


Sečská přehrada v číslech
Výška koruny hráze nad terénem: 33 m
Šířka hráze v základech: 33 m
Délka hráze v koruně: 165 m
Celkový objem nádrže 21,795 mil. m3 vody

Robinsoni na ostrově

Sečskou přehradu si oblíbili rekreanti, rybáři, surfaři a výčet toho, jakým způsobem můžete na Seči trávit čas, by mohl pokračovat. Každopádně poetiku přehrady si začali lidé uvědomovat záhy a trampů přibývalo. Ostrov, který leží pod skálou se zříceninou hradu Oheb, si zamilovali skauti. Svůj tábor se stany s podsadou tu měli v letech 1943 - 46. Na Seči se začaly stavět chaty už ve čtyřicátých letech, chataři založili pět osad (Čáslavská zátoka, Kamenná Obec, Ústupky, Horní Ves a Dolní Ves). Na Seči se natáčelo několik filmů, například známá Robinsonka.

Sečská přehrada se skauty na ostrově v roce 1945

Nad stěnou sečské nádrže se vypíná zřícenina hradu Oheb. Tady Chrudimka kdysi vytvářela mohutný oblouk, podle něho vznikl místní název Chrudimky „Ohebka“. Hrad byl založený ve 14. století, první písemná zmínka pochází z roku 1405. Dnes se z něj zachovalo jen torzo vstupní brány, hradního paláce, sklepů a věže. Skalní ostroh je přírodní rezervací, kvůli zachování suťových lesů a také ochraně měkkýšů.

Čtěte také

autor: BRA
Spustit audio