Sedací polštáře a moderní design. Pardubičtí gymnazisté mají relaxační místnost

25. říjen 2017

Studenti pardubického gymnázia Dašická objevili nový módní trend. Odteď mají možnost odpočívat a tak trochu i lenošit přímo ve škole. Mají v ní totiž novou relaxační místnost. Tvůrčí tým mladých autorů projevil nejen smysl pro design, ale taky studentskou recesi.

Na zemi jsou polštáře, do kterých si mohou studenti lehnout a natáhnout si nohy. V jedné z pohovek poskládaných jednoduše z dřevěných palet a šedivých polštářů se uvelebil student Roman Švéda: „Myslím, že to je nejpohodlnější posezení na celém gymnáziu.“ Společně s maturanty Danem Pasterou a Kristýnou Benešovou dotáhl do konce projekt, o kterém tady studenti snili už několik let.

Pokud přijdou studenti ještě před výukou, mohou tam trávit volný čas nebo se připravovat na hodinu. „Někteří naši spolužáci sem jezdí už časně ráno kvůli špatným spojům, takže chceme, aby bylo otevřeno už od půl sedmé ráno a mohli tu strávit pohodlněji ten čas než ve třídě v lavicích,“ přidává studentka Kristýna.

Bezcafe a klid pro maturanty

Její spolužák Dan tvrdí, že studentská místnost nebude sloužit je zahálce. „Dokonce jsme si v provozním řádu této místnosti vyhradili pro období maturit právo navštěvovat tuto místnost pouze pro maturanty.“

Odpočinková místnost na gymnáziu Dašická

S výzdobou místnosti pomohli sami studenti. Na stěně je obraz připomínající vývoj člověka od počátků až do současnosti. Na konci vývojové linie je člověk, který místo hlavy má písmeno G jako odkaz na gymnázium. „Já mám dva šikovné spolužáky, kteří se věnují malování, a oslovila jsem je, jestli by nezkusili něco vymyslet, něco barevného,“ říká Kristýna Benešová.

Ruce k dílu ale přilož třeba i pan školník, když studentům pomáhal přidělávat na stěnu poličky. V bývalé třídě najdou návštěvníci také počítač a tiskárnu a pro ty plnoleté je k dispozici kávovar. Nejvíc ale zabodovaly černé sedací polštáře, doplňuje Kristýna .

Zařízení místnosti podle studentů stálo asi 80 tisíc. Z části přispěla škola, sdružení přátel školy a zbytek z výtěžku za sběr tříděného odpadu. Podobné studentské místnosti fungují také na dalších gymnáziích, třeba v pardubických Polabinách, Chrudimi a Litomyšli.

Odpočinková místnost na gymnáziu Dašická
autor: wol
Spustit audio