Šéfkuchař Petr Svoreň: Na práci kuchaře je nejtěžší disciplína. Je to dřina, ale přináší i lásku
Šéfkuchař Petr Svoreň je respektovaný mistr přípravy i aranžování pokrmů. Koronavirovou krizi využil k tomu, aby přes sociální sítě motivoval amatérské kuchaře a dělil se s nimi o své recepty. Je pověstný tím, že své nadšení i optimismus vkládá do všeho, co vaří.
„Dřív jsem jako šéf křičel, byl jsem protivný. V průběhu času jsem ale přešel k empatii. Snažím se v lidech najít potenciál a na něm pracovat. Takže vytvářím tým v přátelském duchu, ale zároveň vytvářím mantinely,“ říká o vedení kuchařského týmu. Výsledek na talíři je totiž týmová práce.
„Na talíři tvoříme vždy originál. Chodím se ptát mezi lidi přímo po jídle, jak byli spokojení, jak jim chutnalo. Je strašně důležité mít zpětnou vazbu. Kuchařské ego se musí potlačit, děláme to přece pro lidi a je důležité, aby jim chutnalo,“ doplňuje.
Jak zúročuje své zahraniční zkušenosti z Itálie a Rakouska? Objevuje v gastronomii stále něco nového? A má nějaký nejoblíbenější pokrm z dětství? Poslechněte si v rozhovoru s Jarkou Vykoupilovou.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.