Vysoké nájmy ženou vysokoškoláky zpět na koleje. V Pardubicích se na stovky z nich nedostane

24. červen 2021 09:15

Privát, podnájem nebo vysokoškolské koleje? Studenti pardubické univerzity letos víc než jindy volí třetí možnost. Vyplývá to z počtu podaných přihlášek. Zájem o ubytování v univerzitním kampusu letos podle správy kolejí a menzy nabyl nebývalých rozměrů a ve srovnání s loňskem stoupl až o desítky procent. Mnozí studenti tak stále žijí v nejistotě, jestli nějaké koleje vůbec dostanou.

„Musím říct, že zatím je to na kolejích docela výhodné, protože když tady nejsem, tak platíme nějakou sníženou část jenom za blokaci lůžka, což u hodně podnájmů majitelé neumožní,“ vysvětluje výhody kolejí studentka fakulty zdravotnických studií Blanka Maráková.

Privát podle ní vyjde o dva tisíce korun měsíčně dráž než standardní dvoulůžkový pokoj v kampusu. Studentka z jižní Moravy je proto rád, že jí žádost o ubytování správa kolejí  menzy schválila.

Stovky zájemců pod čarou

Naopak bezradně krčí rameny studentka chemicko-technologické fakulty pardubické univerzity Denisa. Zatím neví, kde bude po prázdninách v Pardubicích bydlet, žádost o přidělení pokoje jí zamítli. „Mrzí mě to, protože z domu to mám docela daleko, bydlím v Šumperku.“

Studentů a studentek, jako je Denisa, je aktuálně hodně a mnozí doufají, že uspějí v druhém kole žádostí. Podle ředitele správy kolejí a menzy Jana Brothánka je letos zájem o ubytování v kampusu obrovský a až stovky zájemců musí škola z kapacitních důvodů odmítat.

„Aktuální kapacita je navíc snížená tím, že na jednom pavilonu provádíme rekonstrukci, takže v tuto chvíli jsme přišli asi o 320 lůžek, která se nám vrátí někdy v průběhu měsíce listopadu.“

Složitá výpověď v době covidu

Příčinou zvýšeného zájmu studentů o koleje je podle Brothánka současná situace na trhu s realitami včetně rostoucích cen privátů a podnájmů. „Další věc je taková, že v době, kdy byla zavedena koronavirová opatření, tak studenti v případě, že měli sjednaný pronájem, tak ho komplikovaně vypovídali.“

Kvůli distanční výuce byly letos koleje pardubické univerzity vytížené asi jen z jedné třetiny, a i kvůli tomu se teď potýkají s propadem tržeb ve výši zhruba deset milionů korun. Na kvalitu ubytování by to ale podle správy kolejí nemělo mít žádný vliv.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související